Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλεύουν για δημιουργία ΚΥ στη ΒΙΠΕ της Σίνδου

Κινητοποίηση, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Σίνδου, οργανώνουν τα Συνδικάτα εργαζομένων στους κλάδους των Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου και Ιματισμού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, αλλά και συνολικά για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από τις ΒΙΠΕ.

Καλούν όλα τα εργατικά Σωματεία της ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγίου Αθανασίου, όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους και κατοίκους που εργάζονται και ζουν στα γύρω χωριά (Σίνδο, Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα, Αγ. Αθανάσιο) να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία και να στηρίξουν τη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει.

Αναφέρονται στην κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή, με χιλιάδες κατοίκους και δυο ΒΙΠΕ, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Στα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων που εξυπηρετούν πάνω από 120.000 πολίτες, υπάρχει συνεχής αποχώρηση γιατρών, με τη μορφή μετακινήσεων και αποσπάσεων σε άλλες δομές Υγείας και νοσοκομεία, χωρίς την αναπλήρωσή τους, ενώ καταργούνται ιατρεία.

Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων, που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δήμου Δέλτα, περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας, τις φυλακές Διαβατών, τους συνοικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά, αλλά και τους προσωρινούς καταυλισμούς των προσφύγων, παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο (στο 50% των οργανικών θέσεων). Από 32 γιατρούς που υπηρετούσαν το 2010, απέμειναν 15 το 2020. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος για εφημερία, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εφημερία γίνεται μόνο από παθολόγο και γενικό χειρούργο.

Στα υπόλοιπα χωριά γιατρός υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια φορά τη βδομάδα για συνταγογράφηση.

Τα Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Να παλέψουν για:

-- Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Χαλάστρας και Διαβατών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.

-- Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου, με επαρκή συντήρηση των οχημάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ιδιωτών - χορηγών. Να προσληφθούν άμεσα οδηγοί και συνοδοί ασθενοφόρου, για όλες τις βάρδιες.

-- Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια των ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου και τους κατοίκους της περιοχής.

-- Συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε βδομάδα στους χώρους δουλειάς και τα γύρω χωριά με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

-- Drive through test στις δύο ΒΙΠΕ μια φορά τη βδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών εργασίας, την τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τα απαραίτητα τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ