Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Θέτει σε εφαρμογή τον αντιδραστικό μηχανισμό της ευρωεισαγγελίας

Eurokinissi

Η κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των λαών και η παραπέρα δραστική περιστολή λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για να κλιμακώνεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου, αποτυπώνονται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Οπως προκύπτει από τον τίτλο του, το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι «αφιερωμένο» στην εφαρμογή του αντιδραστικού μηχανισμού της «ευρωπαϊκής εισαγγελίας», τον οποίο έσπευσε να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας εξήγησε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια για την επιλογή των εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων σε κάθε κράτος και πως «η πίεση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ μεγάλη»...

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη εξέλιξη τόσο την ενσωμάτωση της ευρωεισαγγελίας από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα όσα προωθεί τώρα για την εφαρμογή του η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη

Υπενθύμισε όσον αφορά την ευρωεισαγγελία ότι πρόκειται για «ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αρμοδιότητες έρευνας, άσκηση διώξεων και παραπομπής στη Δικαιοσύνη εγκλημάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εισαγγελείς της έχουν, δηλαδή, δικαίωμα να διενεργούν συντονισμένες έρευνες σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με ταχείες διαδικασίες και συντονισμό των ερευνών, ταχεία δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, υποβολή αιτημάτων σύλληψης υπόπτων και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διενέργεια ερευνών και την άσκηση διώξεων».

Είναι μηχανισμός που συστάθηκε μεν με αφορμή τις οικονομικές απάτες, αλλά ήρθε για να μείνει και να αξιοποιηθεί σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος με τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών, καταδίωξης, άσκησης ποινικής δίωξης, με βάση τη νομοθεσία του κάθε κράτους - μέλους, αλλά και σε τομείς όπως και η λεγόμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί πάτημα για κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών.

«Αποτελεί δηλαδή ένα ακόμα κατασταλτικό εργαλείο, που προστίθεται στο ήδη υπάρχον επικίνδυνο πλέγμα καταστολής στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της». Με άλλα λόγια, όπως ανέφερε, όσο «ανεβαίνουν οι αξιώσεις της άρχουσας τάξης» και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος των λαών, τόσο «η ΕΕ επιχειρεί να θωρακιστεί απέναντι στο λαϊκό, εργατικό κίνημα με την αναβάθμιση και την ενοποίηση και αυτών των κατασταλτικών μηχανισμών των κρατών - μελών».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωτεργάτης στην ενσωμάτωση και αυτού του κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΕ, για να προσθέσει ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία τώρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για ένταση της καταστολής.

Οσον αφορά τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η Μ. Κομνηνάκα ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που θέτει περιορισμούς στα δικόγραφα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης «να στερείτε τη δυνατότητα από τον λαό να έχει την επάρκεια της υποστήριξης και να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης με τον τρόπο που θέλει και υπεράσπισής του στα δικαστήρια». Καταψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο.

Ενα ακόμα δείγμα ότι το κράτος έχει συνέχεια...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός ήταν πάρα πολύ κατατοπιστικός για την ...«άβυσσο» που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, αφού πρώτα «έσυρε τα εξ αμάξης» στην κυβέρνηση για «τη βία και τον ξυλοδαρμό», όταν «τώρα που πιο πολύ από ποτέ θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα και να επικρατεί κοινωνική ειρήνη», δηλαδή υποταγή στα κελεύσματα του κεφαλαίου, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε που η κυβέρνηση «ενσωματώνει εκ νέου τον κανονισμό» για την ευρωεισαγγελία, «καταργώντας αντίστοιχα τα άρθρα του νόμου 4596 του 2019, που είχε ψηφιστεί επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε απαράδεκτο και... «πρακτική που δεν αρμόζει στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. Το κράτος έχει συνέχεια, η διοίκηση έχει συνέχεια. Φέρνετε, λοιπόν, τις ίδιες βασικές διατάξεις με κάποιες αλλαγές και επιπλέον συμπληρώνετε τις διατάξεις για τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς. Θα αρκούσε μια απλή τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων», ανέφερε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ