Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Προτείνει στον λαό... ανακωχή, για να βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Καθημερινό είναι πλέον το ρεσιτάλ συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, με κοινό παρονομαστή τη στρατηγική σύμπλευσή τους και με στόχο την ενσωμάτωση του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκτός από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση για πολιτικό μορατόριουμ, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να κερδηθεί χρόνος υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ, χτες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εμφανίστηκε περίπου σαν σύμβουλος του πρωθυπουργού. Η σύμπλευσή τους άλλωστε στη στρατηγική του κεφαλαίου γεννάει και την «πάγια στρατηγική συναίνεσης», για την οποία κόμπασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτή είναι η πολλοστή φορά που κάνει τέτοια πρόταση, έχοντας προηγηθεί η πρόταση συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης και η πρόταση για κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας και πως «η στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι μια συναινετική στρατηγική. Βάλαμε πλάτες στα δύσκολα (...) Είναι μια πάγια στρατηγική».

Σε συνέντευξή του στο «OPEN», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει «τρικ» εξαπάτησης του λαού, όπως μια μικρή αναβολή στις αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις που πυροδοτούν αντιδράσεις και όχι ματαίωσή τους φυσικά. Σε αυτή την περίπτωση δήλωσε πρόθυμος να (ξανα)βάλει πλάτη στα δύσκολα για την κυβέρνηση. Αλλωστε, τα παραδείγματα που επικαλέστηκε πιστοποιούν ότι πρόκειται για επιλογές που άλλες τις δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με άλλες συμφωνεί π.χ. το νέο πτωχευτικό δίκαιο που όπως είπε «θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία» ή η πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Σ' αυτό απαντάμε όχι πυροδοτώντας. Είναι δυνατό να επέλεγα να εφαρμόσω την πολιτική - ο κ. Μητσοτάκης έχει 4 χρόνια - πρέπει αυτό το εξάμηνο που κρίνεται η ζωή, με βάση την πορεία της πανδημίας, να προκαλώ την ένταση και την αντιπαράθεση στην πολιτική;», διερωτήθηκε και επέμεινε ότι χρειάζεται «ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να δούμε, παρά τα όλα όσα έχουν γίνει ως σήμερα, πώς μπορούμε να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται τώρα. Και πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες».

Ωστόσο, όπως είπε, την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός, αφού κάθε φορά είναι η κυβέρνηση αυτή που «έχει τη δυνατότητα να ορίζει την ατζέντα της συνεννόησης, ή της αντιπαράθεσης (...) να πει, "εγώ αλλάζω την τακτική μου, δεν προκαλώ την κοινωνική ένταση, δεν πυροδοτώ την κοινωνική ένταση (...) αναδεικνύω ένα πρόσωπο διαφορετικό, προκειμένου να ζητήσω απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και απ' τον πολίτη τον καθέναν ξεχωριστά, το επόμενο διάστημα να μπούμε σε μια πορεία συνεννόησης"».

Τέλος, αποτίναξε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις, λέγοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές της χώρας, θα ήταν ένα κόμμα παντοδύναμο και μια αντιπολίτευση τόσο ισχυρή που θα είχε ρίξει την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ