Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ευρωατλαντικός χωροφύλακας από το Μάλι έως τον Περσικό

Δεν περνά μέρα που να μην έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για την παραπέρα εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι Κίνα, Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη ξεκίνησε συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ΗΠΑ (προσωπικό του 10th Special Forces Group) και Βόρειας Μακεδονίας, σε αντικείμενα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα σε Ζώνες Ρίψεως σε Αττική και Λάρισα, ενώ κίνηση σημειώθηκε και στη Σούδα, όπου έδεσε το υποβρύχιο των Αμερικανών, «USS San Juan», και ανεφοδιάστηκε πριν συνεχίσει την αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αφγανό ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, «την ελληνική συμβολή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».

Εξάλλου, καθώς τα σχέδια εμπλοκής πιάνουν και την Αφρική, σήμερα ο Ν. Δένδιας μετέχει σε υπουργική σύνοδο του λεγόμενου «Συνασπισμού για το Σαχέλ», για την υποσαχάρια Αφρική.

Θυμίζουμε στις 10/3 είχε γίνει υπουργική με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, όπου εκτός του Ν. Παναγιωτόπουλου, μετείχαν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, υπουργοί Αμυνας άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, υπουργοί Αμυνας χωρών της ζώνης του Σαχέλ και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά.

Χτες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στη ζώνη του Σαχέλ, χαρακτηρίζοντάς την «περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος», λίγες μέρες απ' όταν ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει στο άμεσο μέλλον αίτημα της Γαλλίας να στείλει ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων («Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA») που επιχειρούν στο Μάλι (χώρια τα δυο στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν ήδη στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mali»), απαντούσε ότι «στο πλαίσιο της πολυμέρειας και της ενίσχυσης της παρουσίας μας, θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει και μια μόνιμη παρουσία της Ελλάδος σε διάφορα μέρη του κόσμου», προϊδεάζοντας για τα χειρότερα. Αλλωστε, όπως επιβεβαίωναν στον «Ριζοσπάστη» αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ, έχει γίνει η σχετική προεργασία αποστολής τμήματος Ελλήνων αλεξιπτωτιστών και το μόνο που μένει είναι η τελική απόφαση του ΥΠΕΞ.

Αλλα και χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, μιλώντας σε «ενημέρωση των πρέσβεων των κρατών - μελών της ΕΕ επί μείζονων πτυχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τρέχουσα περίοδο», επέμεινε πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την περιφέρειά της» και υπογράμμισε «το περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ τόσο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όσο και σε περιοχές αμέσου ενδιαφέροντος, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αλλωστε ό,τι κάνουν, φυσικά και οι πολυδιαφημισμένοι και χρυσοπληρωμένοι από τον λαό εξοπλισμοί, κουμπώνουν ακριβώς σε αυτές τις προτεραιότητες, να αναλάβουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα, σε μια ζώνη που πιάνει από την Αφρική έως την Κεντρική Ασία. Εξ ου και όπως έλεγε ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος αυτή την Τετάρτη σε εκδήλωση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης», «το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδος δεν αποτελεί μόνο προαπαιτούμενο για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και παράγοντα που θα της επιτρέψει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»...

Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες

Μηχανοκίνητη πορεία ενόψει της κατάπλευσης του «USS Eisenhower», στη βάση της Σούδας, πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 20 Μάρτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ. Καταδικάζει τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και απαιτεί μεταξύ άλλων: «Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Καμία συμμετοχή της χώρας στις πρόβες πολέμου, όχι στη μετατροπή της περιοχής μας σε πολεμικό στόχο. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ