Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Ο θάνατος από κορονοϊό δύο εργαζομένων σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς και οι αλλεπάλληλες καταγγελίες σωματείων εργαζομένων, όπως αυτή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν "180 κρούσματα σε 35 καταστήματα, κεντρικά γραφεία και αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ", αποτελούν τραγική επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, όπου κυριαρχούν πρωτόκολλα - λάστιχο, με μοναδική επιδίωξη της εργοδοσίας να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία και η κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα, αν και άλλοι τέσσερις συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργαζόμενου βρέθηκαν θετικοί στον ιό, η εργοδοσία απάντησε στο κλαδικό σωματείο ότι ..."δεν συντρέχει λόγος" στο αίτημα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος.

Η μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας μεγαλώνει τη μακάβρια λίστα θανατηφόρων κρουσμάτων στον κλάδο των τροφίμων, στη βιομηχανία, στο υγειονομικό προσωπικό, στους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε γραφεία, αποθήκες και καταστήματα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Στα "πρωτόκολλα διασποράς" των μεγάλων επιχειρήσεων, που απαγορεύουν στους εργαζόμενους να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, υποχρεώνουν να δουλεύουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δουλεύουν εργαζόμενοι ακόμη και με συμπτώματα. Στην παραγωγή, ειδικά, δεκάδες είναι αυτοί που εργάζονται χωρίς μέτρα, χωρίς αποστάσεις, χωρίς ατομικά μέσα προστασίας. Συνυπεύθυνη είναι η ΕΕ και τα όργανά της, καθώς στα πλαίσια των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, η προστασία των εργαζομένων επαφίεται στην ευχέρεια του σχεδίου που θα αποφασίσει ο εργοδότης για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή.

Η εργοδοσία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, καλυπτόμενη πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης και τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την προστασία των κερδών της, οχυρωμένη και από το γεγονός ότι οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτοι, με ευθύνη του κράτους, που έχει απαξιώσει και αποψιλώσει από κάθε υποδομή και προσωπικό το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Για παράδειγμα, το ΣΕΠΕ στη Δυτική Αττική διαθέτει μόνο 12 υπαλλήλους με ένα όχημα, για ελέγχους σε επιχειρήσεις με πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας περί ορθολογισμού των εθνικών υπηρεσιών, που εφαρμόζονται σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της εργοδοσίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Διαθέτει στοιχεία πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει οι Επιθεωρήσεις Εργασίας σε χώρους εργασίας στα κράτη - μέλη της και με ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα (αριθμός επιχειρήσεων που επιβλήθηκε πρόστιμο και ποσά που έχουν εισπραχθεί);

- Τι μέτρα και κυρώσεις έχουν παρθεί σε βάρος των εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων;

- Πόσα κρούσματα κορονοϊού προέρχονται από τους χώρους εργασίας και πόσοι εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της έλλειψης αυτών των μέτρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ