Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Χτες το μεσημέρι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί από τον διοικητή της δομής, Κ. Δημητριάδη, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαμονής για τους φιλοξενούμενους και εργασίας για τους απασχολούμενους.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, εναντίωσης στην επέκταση του ΚΥΤ, κατάργησής του και προώθησης των φιλοξενούμενων στις χώρες προορισμού τους.

Το συγκεκριμένο ΚΥΤ είναι δυναμικότητας 330 θέσεων και σήμερα φιλοξενεί 298 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 12 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή, από το 2013 από το ΚΥΤ έχουν περάσει περίπου 50.000 άνθρωποι.

Συνολικά απασχολούνται 170 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από προγράμματα του ΟΑΕΔ ή μέλη ΜΚΟ.

Οπως ειπώθηκε, το ΚΥΤ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να υπάρξει ταχύτερη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Είναι αναγκαία η επίσπευση της ανεύρεσης δομών φιλοξενίας, η ενίσχυση της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί και κατά διαστήματα τις ανάγκες καλύπτουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και γιατροί οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην περιοχή.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα έρχεται να επιβαρύνει η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στη δομή, με την απομάκρυνση των λυμάτων να κοστίζει 100.000 ευρώ ετησίως.

Στα προβλήματα προστίθεται ακόμα το χαλασμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ από την Ορεστιάδα, ενώ εκτός των άλλων οι εργαζόμενοί του καλούνται να βρίσκονται εκεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα αν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ