Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Και το Λιμενικό «εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στον Πειραιά κατέπλευσαν χτες δύο νεότευκτα πλοία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, προκειμένου να μετάσχουν από σήμερα σε κοινή άσκηση, έρευνας και διάσωσης στον Αργοσαρωνικό, με το Λιμενικό της χώρας μας.

Τα «USCGC Charles Moulthrope» και «USCGC Robert Goldman» εντάχθηκαν πριν λίγες μέρες στη δύναμη του 6ου Στολου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) και αργότερα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους έως τον Περσικό, όπου και θα επιχειρούν με έδρα το Μπαχρέιν. Αλλωστε η αμερικανική Ακτοφυλακή λογίζεται κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και πλοία της επιχειρούν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Τα δύο πλοία επισκέφτηκαν χτες στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Το «παρών» έδωσε και ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Θ. Κλιάρης.

Ο Πάιατ σε ανάρτησή του για πολλοστή φορά σημείωσε ότι «η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας έχει φτάσει σε νέα ύψη, καθώς τα κράτη μας συνεργάζονται για σταθερότητα και ειρήνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε δηλώσεις του δε στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «έχουμε μια φανταστική σχέση με την ελληνική Ακτοφυλακή εδώ και πολλά χρόνια. Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική Ακτοφυλακή πάνω σε θέματα επιβολής του νόμου και σε θέματα ασφάλειας». Αλλωστε, το ελληνικό Λιμενικό έχει κληθεί να συμμετάσχει στο παρελθόν σε κοινή άσκηση («Jackal Stone 2018») με τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού, η δε Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού έχει λάβει από τις ΗΠΑ εξοπλισμό, ακριβώς για να δρα και να ελέγχει με «επάρκεια» εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, με βάση «πληροφορίες» που τους περνούν οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας έλεγχο περιοχής, κόντρα στη διείσδυση και δράση άλλων κέντρων.

Τη «συνεργασία» αυτή σκιαγράφησε ο ίδιος ο Πλακιωτάκης, που απευθύνοντας χαιρετισμό στα αμερικανικά πληρώματα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «απολαμβάνουν εξαιρετικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, στη βάση των μακροχρόνιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών», ενώ μετά από μερικές «σάλτσες» περί «κοινών αξιών» που όπως είπε «εσείς ως Ακτοφυλακή προστατεύετε και διαφυλάσσετε», κατέληξε στο διά ταύτα του κεφαλαίου λέγοντας πως «ο ναυτιλιακός τομέας, ως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της καθημερινής μας ζωής, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Εστειλε εξάλλου μήνυμα στους Αμερικανούς ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα (...) αλλά όταν πρόκειται για την εμπορική ναυτιλία, η χώρα μας κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση παγκοσμίως». Τους επεσήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα, βρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο». Πάνω σε αυτήν τη βάση τόνισε «τις ισχυρές και εγκάρδιες σχέσεις (σ.σ. των Αμερικανών) με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ενδιαφέρον για την περαιτέρω εδραίωση τους μέσω κοινών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών και αμοιβαίας τεχνικής συνεργασίας».

Θύμισε επίσης την επίσκεψη του αρχηγού της αμερικανικής Ακτοφυλακής, ναυάρχου Καρλ Σουλτς, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι «σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών». Παρέπεμψε και σε πρόσφατη «συνεργασία» του Λιμενικού με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, τη γνωστή DEA.

«Αυτήν τη συνεργασία επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο, μέσα από το υπό ολοκλήρωση Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών», συνέχισε, προαναγγέλλοντας τη ...θεσμοποίηση της σχέσης αυτής, όπως και της παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Λιμενικού Σώματος και ένταξής του στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλωστε σημείωσε πως «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν ήδη επωφεληθεί από πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ τόσο σε επιχειρησιακό όσο και επιτελικό επίπεδο», δίνοντας και την πτυχή στοίχισης του ελληνικού Λιμενικού στα αμερικανικά πρότυπα και προτάγματα. Κλείνοντας, ο Γ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τις «υψηλές προσδοκίες» του ότι «η στρατηγική αυτή συνεργασία των Ακτοφυλακών μας θα παραμείνει σταθερή και αμοιβαία επωφελής στο μέλλον»...

Σημειωτέον, τα δύο πλοία μπήκαν στη Μεσόγειο μαζί με τη ναυαρχίδα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, το «USCGC Hamilton», το οποίο - θυμίζουμε - τη Δευτέρα έκανε συνεκπαίδευση στο Αιγαίο με το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ «USS Roosevelt». Κατόπιν μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι Αμερικανοί αξιοποιούν τον δίαυλο του Αιγαίου ως «πάτημα» για την ανάπτυξή τους στην επίμαχη ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές εντάσεις με αφορμή το Ουκρανικό.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί δίνουν το στοιχείο ότι το «Hamilton» είναι το πρώτο πλοίο της Ακτοφυλακής τους που αναπτύσσεται στη Μαύρη Θάλασσα από το 2008. Θυμίζουν, πάντως, ότι τον Μάρτη είχαν ξανά παρουσία στην περιοχή με το καταδρομικό τους «USS Monterey» και το αντιτορπιλικό «USS Thomas Hudner».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αξιοποίηση της Σούδας ως βάση αεροσκάφους του αμερικανικού ΠΝ, «Lockheed EP-3E» (ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών), που χτες πέταξε άλλη μια φορά έως τη Μαύρη Θάλασσα, σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR) ελέγχοντας τις κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι πτήσεις αμερικανοΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από την Ιταλία μέσα από το FIR Αθηνών προς τη Μαύρη Θάλασσα, π.χ. αμερικανικού «P-8A Poseidon», ειδικευμένου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως και μη επανδρωμένου «Grumman RQ-4D» του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ