Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Οχι στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου

Από την κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Από την κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν χτες στον «Ερυθρό Σταυρό» μετά από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων, αντιδρώντας στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου. Σημειώνεται ότι εδώ και 34 μέρες, τακτικές και επείγουσες νοσηλείες, εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις έπαψαν, τα χειρουργεία σταμάτησαν και όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας, τέθηκαν στη διάθεση της Ιατρικής Υπηρεσίας για την Covid-19, διακόπτοντας κάθε άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου.

«Η απόφαση αυτή προκαλεί εξαρχής την απορία, καθώς παρά την παρουσία δύο Παθολογικών κλινικών και Μονάδας λοιμώξεων, στο "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο" ουδέποτε υπήρξε αναπτυγμένη Πνευμονολογική κλινική και είναι γνωστό ότι η συχνότερη επιπλοκή της Covid-19 είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ιατρικό προσωπικό με συναφή ειδικότητα είναι οι παθολόγοι και δύο πνευμονολόγοι που έχουν εξειδίκευση στη ΜΕΘ», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας ότι η πανδημία «έδωσε το τελικό χτύπημα σε ένα νοσοκομείο που έπασχε από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους». Οι εφημερίες ανακοινώνονται πολλές φορές την ίδια μέρα και είναι συχνά επισφαλείς, οι ασθενείς συνεχίζουν να «στοιβάζονται» σε 8κλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο και προειδοποιεί ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες η παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του νοσοκομείου.

«Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το πού θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από χειρουργεία (5.200 μείζονες επεμβάσεις, 2.400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις - γαστρεντερολογία, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπαιδική κ.τ.λ. - έγιναν το 2019)», αναφέρεται επίσης από το Σωματείο, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα η δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας προκαλεί ένα ακόμη lockdown μέσα στην πανδημία της Covid-19, με συνέπεια μεγάλη αύξηση της "πλεονάζουσας" θνητότητας, ήδη από το 2020».

Μια ακόμη πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, που αναδεικνύει το Σωματείο, είναι και η διακοπή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς όσο παρατείνεται η αποκλειστική νοσηλεία Covid-19, «αναπόφευκτα χάνεται πολύτιμος χρόνος από την ειδίκευσή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να επιλέγουν άλλα νοσοκομεία για να συνεχιστεί αυτή (15 ειδικευόμενοι έως σήμερα). Η επαναλειτουργία των ιατρικών τμημάτων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χωρίς αυτούς».

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι «δεν θα ανεχτούμε την υποβάθμιση ενός ανεπτυγμένου Γενικού Νοσοκομείου, με ασθενείς από όλη τη χώρα, σε Κέντρο Υγείας και κλινική χρονίως πασχόντων. Ούτε θα δεχτούμε "σωτήρες" με τη μορφή ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεων, ιδιωτικοποιήσεων κ.τ.λ.».

Απαιτούν μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 6 Μάη.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις και τα «μπαλώματα»

Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας. Στο Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονται 60 ασθενείς στις κλινικές Covid, 4 παιδιά στην Παιδιατρική κλινική και 25 ασθενείς στις ΜΕΘ Covid. Στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στη ΜΕΘ βρίσκονται 10 ασθενείς.

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία, η κυβέρνηση συνεχίζει τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο/νομό στο άλλο.

Χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για τη μετακίνηση με «εντέλλεσθε» 11 παθολόγων από το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», το ΠΓΝΠ, το ΚΥ Β. Τομέα Πάτρας, το Νοσοκομείο Τρίπολης προς το Νοσοκομείο Πύργου, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα κενά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ