Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Σήμερα το 6ο και τελευταίο επεισόδιο για τα διδάγματα της Επανάστασης

Με την προβολή του 6ου επεισοδίου ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 29 Απρίλη η Οπτικοακουστική Παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το τελευταίο επεισόδιο έχει τίτλο «Τα διδάγματα της Επανάστασης» και θα προβληθεί στις 20.00 στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube.

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν και τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους. Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εκδηλώθηκαν αυτές οι ιστορικές στιγμές.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας - σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας - αλλά και να εξαχθούν χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821.

Θυμίζουμε ότι το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με τίτλο «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας», ενώ ακολούθησαν αυτά με τους τίτλους «Στην αυγή της νέας εποχής», «Η οργάνωση της Επανάστασης», «Ποιοι θέλετε να αρματωθούνε αν όχι εμείς» και «"Εμφύλιοι" πόλεμοι».

Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο καταπιάνεται με τα διδάγματα της Επανάστασης. Μετά τους «εμφύλιους πολέμους», η κατάσταση φάνταζε αντιφατική. Πλέον η επαναστατική εξουσία είχε μορφοποιηθεί, είχε εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα ορισμένα έσοδα μέσω του δανεισμού και είχε λάβει την αναγνώριση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Την ίδια στιγμή, όμως, η στρατιωτική θέση της Επανάστασης ήταν περισσότερο επισφαλής από ποτέ. Το 1825 έμοιαζε να αποτελεί μια πλήρη αντιστροφή του 1821. Ηταν όμως έτσι; Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση είχε δρομολογήσει με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις τη διεθνή της αναγνώριση και αυτή με τη σειρά της οδηγούσε αντικειμενικά στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Ο κύβος είχε ριφθεί!

Ομως, η μάχη του νέου με το παλιό συνεχίζεται λυσσώδης ακόμα και μετά την Επανάσταση, την εδραίωση της επαναστατικής εξουσίας και τη διεθνή αναγνώρισή της...

Η Επανάσταση εξακολουθεί να προσφέρει πλούσια διδάγματα. Επίκαιρης σημασίας δίδαγμα είναι ότι κανένας δυσμενής συσχετισμός δεν είναι ανυπέρβλητος, όταν έχουν ήδη αναπτυχθεί οι υλικές προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα μιας γερασμένης εξουσίας.

Η «ταυτότητα» της Παραγωγής

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της Παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους Πολιτιστικούς Χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ