Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μονιμοποίηση του ... έκτακτου αντεργατικού μέτρου

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στους εργαζόμενους του Δημοσίου, το οποίο εντάσσεται στην επέλαση που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ακόμα και σε εργασιακές κατακτήσεις αιώνων, για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου». Στο πρώτο μέρος προβλέπει την υποτίθεται ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τηλεργασία, και το δεύτερο αφορά την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, έφερε την τηλεργασία ως έκτακτο μέτρο και τώρα το έκτακτο γίνεται μόνιμο, όπως όλα τα ...έκτακτα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Τα οφέλη της τηλεργασίας είναι δεδομένα για τους μεγάλους εργοδότες, είτε τους ιδιώτες είτε το Δημόσιο, αφού είναι προφανής η εξοικονόμηση πόρων και λειτουργικών δαπανών», η «δυνατότητα απογείωσης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων», καθώς «καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα σε εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο», «απομονώνει τον εργαζόμενο από τον χώρο εργασίας και από τους συναδέλφους του, με αποτέλεσμα να μπαίνουν εμπόδια στην κοινωνική και συνδικαλιστική του δράση», «εισάγει μεθόδους χαφιεδισμού, ακόμη και μέσα στα σπίτια των εργαζομένων (κάμερες, άλλες τεχνικές υποδομές "ελέγχου" της απόδοσης κ.λπ.)», ήδη έχει αξιοποιηθεί από τους εργοδότες ως μέσο απεργοσπασίας, αφού εργαζόμενοι πιέστηκαν να εργαστούν από το σπίτι σε μέρες απεργίας. Οπως ανέδειξε ο Γ. Δελής, όσο τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι στα χέρια της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων, θα λειτουργούν για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κοτρωνιάς, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα, την εργασιακή και προσωπική ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, όταν όλα στο νομοσχέδιο παραπέμπονται σε Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για τα ...οφέλη των «κατάλληλα ρυθμισμένων ευέλικτων μορφών εργασίας και της τηλεργασίας»...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Παπαηλιού, ζήτησε εγγυήσεις για «να διασφαλιστεί η αποτροπή καταχρηστικής εκμετάλλευσης της τηλεργασίας»... Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, το ΜέΡΑ24 επιφυλάχθηκε και η Ελ. Λύση αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της τηλεργασίας αλλά χωρίς να εκφράσει πρόθεση ψήφου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάνθηκε... (2021-03-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στην τηλεργασία και στα σχέδια για μονιμοποίησή της (2021-02-26 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεργασία (2021-02-24 00:00:00.0)
Αντεργατικό κρεσέντο με «πυξίδα» πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου (2020-09-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη σήμερα για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην τηλεργασία (2020-07-17 00:00:00.0)
Σύμμαχος (2020-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ