Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ΝΑΤΟ 2030»

Τους άξονες αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα την επόμενη δεκαετία δίνει το «ΝΑΤΟ 2030», που επικυρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης. Μπαίνουν 6 προτεραιότητες:

-- «Βαθύτερη πολιτική διαβούλευση και συντονισμός», όπου οι ηγέτες συμφώνησαν «να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ», «να διαβουλεύονται συχνότερα για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των συμμάχων», αλλά και «για οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως έλεγχοι εξαγωγών και μεταφορές τεχνολογίας», με φόντο τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

-- «Ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας σύγκρυο.

-- «Βελτιωμένη ανθεκτικότητα»: Οι ηγέτες συμφώνησαν «να αναπτύξουν στόχους ανθεκτικότητας για να καθοδηγήσουν εθνικά προσαρμοσμένους στόχους αντοχής και σχέδια εφαρμογής», με το ΝΑΤΟ να «αξιολογεί» τα εθνικά σχέδια. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ αποκτά τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως ανάπτυξη υποδομών (π.χ. οδικά ή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και ποιος θα τα ελέγχει, ξορκίζοντας τον κίνδυνο να πέσουν στα χέρια π.χ. κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Διατήρηση της τεχνολογικής μας αιχμής». Αποφασίστηκε να στήσουν έναν νέο πολιτικο-στρατιωτικό Επιταχυντή Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA) που θα έχει γραφεία και κέντρα δοκιμών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως και ένα «Ταμείο Καινοτομίας». Βάζουν, άλλωστε, ανοιχτά θέμα ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένο το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα. Η Κίνα, για παράδειγμα, σκοπεύει να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία»...

-- «Υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων», που βασικά αποτρέπει Κίνα, Ρωσία και άλλα κέντρα να πάρουν κεφάλι, προωθώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις ως την ...αυλή τους, σε συνεργασία με άλλα κράτη παντού στον πλανήτη, στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Αλλωστε, οι ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με ομοειδείς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουν νέες δεσμεύσεις, όπως στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική».

-- «Ενίσχυση της κατάρτισης και ανάπτυξη ικανοτήτων». Αποφασίστηκε «να εντείνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση της ικανότητας των εταίρων μας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση, η αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων, η διαχείριση κρίσεων, η διατήρηση της ειρήνης και η αμυντική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων», καθώς «η ενίσχυση των εταίρων και η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένας πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας...».

-- «Καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Εγκρίθηκε ένα «σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ για την αλλαγή του κλίματος και την ασφάλεια, με στόχο να καταστήσουν το ΝΑΤΟ τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Κι αυτό γιατί «οι συνέπειες για την ασφάλεια της αλλαγής του κλίματος γίνονται αισθητές στη γειτονιά του ΝΑΤΟ, είτε στο Σαχέλ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είτε στην Αρκτική, καθώς και εντός της συμμαχικής επικράτειας του ΝΑΤΟ».

-- Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ). Οι ηγέτες κάλεσαν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», μη κρύβοντας λόγια.

-- Τέλος, «η Επένδυση στο ΝΑΤΟ», σε μια προαναγγελία νέας κούρσας εξοπλισμών, με τους συμμάχους να δεσμεύονται «να διασφαλίσουν ότι η Συμμαχία έχει τους κατάλληλους πόρους, τόσο μέσω των εθνικών αμυντικών δαπανών όσο και της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του "ΝΑΤΟ 2030"», καθώς για όσα βάζει προς υλοποίηση «θα χρειαστούν αυξημένοι πόροι και στους τρεις προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ: Στρατιωτικό, πολιτικό και υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ