Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αύριο στη Γενεύη η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ

Με «φόρα» από τα παζάρια αναθέρμανσης της ευρωατλαντικής συμμαχίας στο G7, στο ΝΑΤΟ και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν.

Οπως σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας δεν πραγματοποιείται «στο κενό», αλλά μετά τις επαφές Μπάιντεν με τους «συμμάχους» σε ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τους οποίους «συλλογικά, όταν συνδυάζουμε τις παγκόσμιες δημοκρατίες, προκύπτει μια απίστευτα ισχυρή δύναμη στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά» και «για την αντιμετώπιση της πρόκλησης από τη Ρωσία και την Κίνα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα είναι «πολύ σαφής» με τον Πούτιν σχετικά με «τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως επιδιώκουν μια «σταθερή» και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουν «δυναμικά» σε «επιθετικές ενέργειες». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραχωρήσει μόνος συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Στο μεταξύ, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ«οι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου για τη Ρωσία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Χτες έγινε και Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Καναδά, μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία «σταθερότητα» και «προβλεψιμότητα» από πλευράς ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ούτε το 2011 στη Λιβύη, ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Ο Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για «ανταλλαγή εγκληματιών του κυβερνοχώρου» με τις ΗΠΑ, εφόσον συμφωνήσει και η Ουάσιγκτον. «Το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά αυτήν τη στιγμή, επειδή το κλείσιμο κάθε είδους συστήματος μπορεί να έχει πραγματικά δύσκολες συνέπειες», είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι αναμένει η συνάντηση της Γενεύης να βοηθήσει να εγκαθιδρυθεί ένας διμερής διάλογος και να αναζωογονήσει τις προσωπικές επαφές, ενώ πρόσθεσε πως σημαντικά θέματα περιλαμβάνουν τη στρατηγική σταθερότητα, τη Λιβύη και τη Συρία, το περιβάλλον.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει ραντάρ αναγνώρισης, συστήματα εντοπισμού τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και εξοπλισμό επικοινωνιών, εκπαίδευση, εξοπλισμό και «συμβουλευτικές» υπηρεσίες στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων με τη Ρωσία.

Πρόκειται για το υπόλοιπο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για φέτος. Τον Μάρτη, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θέλει να ακούσει ένα καθαρό «ναι» ή ένα καθαρό «όχι» από τον Αμερικανό Πρόεδρο - τον οποίο πρόκειται να συναντήσει τον Ιούλη στον Λευκό Οίκο - σε σχέση με το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία. Παράλληλα υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την άνοιξη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν έχει αποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ κατηγόρησαν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι διείσδυσαν στην περιοχή τους και σκότωσαν 5 μαχητές, ενώ το Κίεβο αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ντονέτσκ.

Ρώσοι βουλευτές είχαν αναφέρει την περασμένη βδομάδα το ενδεχόμενο να ενταθούν οι προκλήσεις και οι προβοκάτσιες από την Ουκρανία στο Ντονμπάς, ενόψει της συνάντησης Πούτιν - Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ