Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Κομβικές αποφάσεις» που βρωμάνε μπαρούτι για τους λαούς

«Η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», λένε οι ευρωατλαντικές αποφάσεις και ακονίζουν μαχαίρια

Copyright 2021 The Associated

«Συναντιόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τη Συμμαχία μας. Μια εποχή αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού (...) Κανένα κράτος και καμία ήπειρος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις μόνοι τους».

Με αυτά τα λόγια ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ άνοιξε χτες τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, απευθυνόμενος στους μετέχοντες ηγέτες και δίνοντας αμέσως τον τόνο στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε να συμφωνήσουν στην ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030», «μια διατλαντική ατζέντα για το μέλλον» όπως τη χαρακτήρισε, όντας ο μπούσουλάς τους στην αντιπαράθεση με άλλα κέντρα στη νέα δεκαετία, όπου όπως λέγεται «η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος».

Και αργότερα άλλωστε ο Στόλτενμπεργκ, κλείνοντας τη Σύνοδο και ανακοινώνοντας επίσημα τις αποφάσεις της, τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ και όλων των κρατών - μελών στο ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή διανύουμε μια «εποχή μεγάλων παγκόσμιων ανταγωνισμών, όπου πρέπει να σταθούμε μαζί για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας», κατονομάζοντας ως βασικούς αντιπάλους Ρωσία και Κίνα.

Για τη Ρωσία επεσήμανε ότι οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ είναι στο χαμηλότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτοντας ότι η λυκοσυμμαχια θα συνεχίσει να στηρίζει Ουκρανία και Γεωργία, ειδικά στην προσαρμογή των Ενόπλων τους Δυνάμεων στα στρατιωτικά πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα. Τόνισε δε ότι η Ρωσία δεν έχει κανέναν λόγο στο αν κάποια στιγμή στο μέλλον η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Για την Κίνα τόνισε ότι υπήρξε «ισχυρή σύγκλιση» των συμμάχων απέναντί της για την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων απέναντί της, βάζοντας ανοιχτά το ζήτημα της επέκτασης της επιρροής της - ότι «έρχεται όλο και πιο κοντά μας», το γεγονός ότι σύντομα θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και ότι διαρκώς εξοπλίζεται.

Στο ίδιο πνεύμα, στη λεγόμενη Διακήρυξη της Συνόδου σημειώνεται ότι «όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», ενώ ως προς την Κίνα το ΝΑΤΟ εκφράζει «ανησυχία» για τις δηλωμένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της, τα οποία χαρακτηρίζει «συστημικές προκλήσεις» για τη διεθνή τάξη.

Αποκαλυπτικά είναι και όσα λέγονται για τα πυρηνικά: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδίως εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση της ασφάλειας των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας».

Και παραπέρα: «Η δομή πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, τα οποία αναπτύσσονται προς τα εμπρός στην Ευρώπη, και στις δυνατότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι (...) Η Συμμαχία επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων Συμμάχων στις συμφωνίες καταμερισμού των πυρηνικών βαρών για να επιδειχθεί η ενότητα και η επίλυση της Συμμαχίας». Μια τοποθέτηση - καμπανάκι κινδύνου για τον ελληνικό λαό, καθώς ο Αραξος παραμένει πάντα σε ετοιμότητα να φιλοξενήσει εκ νέου πυρηνικά, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση τι διεκπεραιώνεται μέσω Σούδας.

Κατέληξαν επίσης σε μια νέα πολιτική για τον κυβερνοχώρο, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα το περιβάλλον όπου κινείται το ΝΑΤΟ. Αναγνωρίστηκε δε εκ νέου η ανάγκη το Διάστημα να παραμείνει «ασφαλές περιβάλλον» για το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει και εκεί τις θέσεις του.

Τέλος, κάλεσαν το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του και συζήτησαν το μέλλον της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, όπου η Σύνοδος αναγνώρισε σημαντικό ρόλο στην Τουρκία. Βασικό σενάριο, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν τη φύλαξη του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ, ώστε ανά πάσα στιγμή το ΝΑΤΟ να μπορεί να στήσει αερογέφυρα, μετακινώντας εκεί ξανά δυνάμεις.

Σημειωτέον, η Σύνοδος ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ. Σε αυτή σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε νέες προκλήσεις. Εχουμε τη Ρωσία, που συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν είναι συμβατός με ό,τι ελπίζαμε. Και την Κίνα επίσης», προσθέτοντας για τον στόχο αυτό πως «θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο άρθρο 5 ως «ιερή υποχρέωση», όπως και στη σημασία της ανόδου των δαπανών από όλες τις χώρες.

«NATOικότερη του ΝΑΤΟ» η κυβέρνηση

Τα διαπιστευτήρια στη λυκοσυμμαχία ο Κυρ. Μητσοτάκης τα έδωσε με το «καλημέρα». Προσερχόμενος στη Σύνοδο, έσπευσε να δηλώσει ότι «η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία επίσης να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας». Δίνοντας την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μια σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας» και ότι απέναντι σε αυτά «η ατζέντα "NATO 2030" έρχεται να δώσει μια σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις».

Αναδεικνύοντας εξάλλου τον ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης και την πρεμούρα της να βάλει πλάτη στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία»...

Aλλωστε και σε μήνυμά του στο συνέδριο «NATO 2030» που διοργάνωσε το λεγόμενο «Brussels Forum», τόνισε ότι «η συνεισφορά στη σταθερότητα σημαίνει ανάληψη δράσης (...) Δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα», βασικά δηλώνοντας αποφασισμένος να μπλέξει τον λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων κλείνοντας και κάθε λογής «εκκρεμότητες» για τη διατλαντική συνοχή, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τις κοινές βάσεις του διατλαντικού μας δεσμού (...) θα πρέπει τώρα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να είναι κάτι παραπάνω από λόγια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ