Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ «ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ» ΚΑΙ Ο ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

Δε θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές. Τους προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δυο ομιλίες του από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

«Αντίπαλος» πρώτος η ΝΔ (σ. σ.: το «αντίπαλος» εντός εισαγωγικών φυσικά). Γιατί; Διότι ο κ. Σημίτης δε θέλει κάποιος τόσο όμοιος με αυτόν να τον εκπαραθυρώσει από τα κέντρα διαχείρισης και νομής της εξουσίας. Ο πρωθυπουργός απεύχεται μια ήττα από τη ΝΔ, η οποία θα έρθει να καθίσει στο τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας για να εφαρμόσει («καλύτερα» όπως λέει το σύνθημά της) την ίδια με το ΠΑΣΟΚ πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, λοιπόν, φοβούμενοι ότι αυτή τη φορά το «μη χείρον βέλτιστον» θα στραφεί εναντίον τους, θα εντείνουν τις φραστικές επιθέσεις κατά της ΝΔ, αγωνιώντας μήπως οι ψηφοφόροι οδηγηθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι μετά τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να τους συμβεί. Η «διαφορά» επομένως μεταξύ της κυβέρνησης με τη ΝΔ αντικατοπτρίζεται σε αγώνα δρόμου, με έπαθλο το ποιος θα κρατά τα επόμενα 4 χρόνια το καμουτσίκι της διακυβέρνησης. Ενα καμουτσίκι, που το μόνο βέβαιο είναι ότι, είτε θα καθοδηγείται από πράσινα, είτε από γαλάζια χέρια, στην ίδια πλάτη θα κατευθύνεται. Αλλωστε η εμπειρία των λαϊκών στρωμάτων από τις «καλύτερες μέρες» που επέβαλαν οι δικομματικοί εταίροι στον τόπο, καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, είναι δεδομένη.

***

Οδεύτερος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, ο πραγματικός αυτή φορά αντίπαλος, είναι το ΚΚΕ. Οσο κι αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να αποφύγει την ομολογία αυτής της αλήθειας. Οι διαδοχικές επιθέσεις του κατά του ΚΚΕ - με τις οποίες άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου - δηλώνουν περίτρανα τι είναι εκείνο που προβληματίζει τον κ. Σημίτη. Και εκείνο που προβληματίζει τον πρωθυπουργό είναι ο... «κυματοθραύστης».

Ας εξηγηθούμε: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο την επιδρομή ενός «δεύτερου κύματος εκσυγχρονισμού» (!), όπως το αποκάλεσε, που θα βυθίσει τη χώρα και το λαό της ακόμα περισσότερο στην ανεργία, τη φτώχεια, την υποτέλεια, την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να συναντήσει στο δρόμο του τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Θέλει ένα λαό να παρακολουθεί αδύναμος τα διαδραματιζόμενα, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επιθυμεί μια Ελλάδα που δε θα αντιστέκεται σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και θα χειροκροτά τον Κλίντον, τον Σρέντερ, τον Ντ'Αλέμα. Ο κ. Σημίτης θέλει, κατά το «δεύτερο κύμα» της αντιλαϊκής πλημμύρας που σχεδιάζει να εφαρμόσει, να μη βρει απέναντί του παρά ένα εξασθενημένο λαϊκό κίνημα, που δε θα μπορεί να του βάλει φραγμό, ούτε στα σχέδια ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε στην επέκταση των μέτρων μετατροπής των εργαζόμενων σε «απασχολήσιμους», ούτε στα διατάγματα για ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Θυσίες που τώρα θα επιβάλλονται στο βωμό - όχι της ένταξης, αλλά - της παραμονής της Ελλάδας στην ΟΝΕ...

Αν, λοιπόν, ο κ. Σημίτης επιτίθεται στη ΝΔ για λόγους που έχουν σχέση με την κατοχή της καρέκλας του εντολοδόχου της ολιγαρχίας, η επίθεσή του κατά του ΚΚΕ γίνεται για λόγους καθαρά ταξικούς. Ο κ. Σημίτης αισθάνεται τη ΝΔ ως προσωπικό, κομματικό του «αντίπαλο». Αντίθετα, το ΚΚΕ το θεωρεί - και σωστά - ως ταξικό του αντίπαλο. Βάλλει εναντίον του ΚΚΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, βυσσοδομεί - πολλές φορές με «αυριανίστικο» τρόπο - εναντίον του Κόμματος, διότι ξέρει ότι ένα αδύναμο ΚΚΕ ισοδυναμεί με αδύναμο λαϊκό κίνημα, με το λαό στη γωνία.

Γίνεται φανερός ο τρόμος που θα αντιμετωπίσει ο κ. Σημίτης - ή όποιος άλλος «νικητής» των εκλογών που θα προέρχεται από το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης - όταν μετά τις εκλογές το ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατό και πιο ενισχυμένο για να ηγηθεί ενός μετώπου λαϊκής πάλης. Μετώπου όχι μόνο αντίστασης, αλλά και λαϊκής αντεπίθεσης κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Θα φροντίσει ο λαός γι' αυτό και με την ψήφο του.

***

Εχει, όμως, αξία να σταθεί κανείς, έστω και επιγραμματικά, στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού ο κ. Σημίτης. Τους περιέγραψε άλλωστε, μιλώντας στους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ, προχτές. Είναι, δε, ενδεικτικά τα λόγια του για να αντιληφθεί κανείς τα ψέματα με τα οποία θα βομβαρδιστεί ο πολίτης τούτο το προεκλογικό δίμηνο.

Πρώτον, ψηφίστε μας - είπε ο πρωθυπουργός - για να συνεχίσουμε να οδηγούμε την Ελλάδα στην οδό της «ειρήνης»! Ολοι το γνωρίζουν: Η «οδός» για την οποία μιλά ο πρωθυπουργός οδηγεί στα εγκληματικά ΝΑΤΟικά «λάθη» του Κοσσυφοπεδίου, περνά από τα σύμφωνα διαμελισμού των Βαλκανίων, όπως το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και καταλήγει σε επικύψεις στα ευρωατλαντικά διατάγματα που υπαγορεύουν για την Ελλάδα ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Δεύτερον, ψηφίστε μας - είπε ο κ.Σημίτης - για να... «εκσυγχρονίσουμε» τους πάντες και τα πάντα! Για να συνεχίσουμε την πολιτική μας και στην Υγεία και στην Παιδεία! Δηλαδή έχει και πιο κάτω; Διότι η μέχρι τώρα πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει την Υγεία στην 45η θέση και την Παιδεία στην 97η θέση, παγκοσμίως, από άποψη κοινωνικών δαπανών! Φυσικά τα κέρδη των ιδιωτών και στους δυο τομείς ακολουθούν - ελέω ΠΑΣΟΚ - αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Τρίτον, ψηφίστε μας - λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - για να προωθήσουμε τα προγράμματα απασχόλησης, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας! Μα τα ίδια δεν έλεγε και το 1996; Μόνο που έκτοτε η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχτηκε (σύμφωνα με τα επίσημα και όχι τα πραγματικά στοιχεία που είναι χειρότερα) στο 11,5%!

Τέταρτον, ψηφίστε μας - ζητά ο πρωθυπουργός - για να διασφαλίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας. Αλήθεια, θα τη «διασφαλίσει» στέλνοντας Ελληνες μισθοφόρους κι αλλού, πέραν της Βοσνίας, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου; Πώς το σκέφτεται; Αυτή τη στιγμή από τις 11 φτωχότερες περιοχές της ΕΕ, οι 7 ανήκουν στην Ελλάδα! Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια για τέτοιου είδους... «διασφάλιση»; Υπάρχουν περιθώρια για να προστεθούν κι άλλοι Ελληνες στα 2,5 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας; Η΄ μήπως η διεθνής θέση και «αίγλη» της χώρας δεν «διασφαλίστηκε» αρκετά με την υπόθεση Οτσαλάν;...

***

Είναι φανερό, συνεπώς, τι εννοεί ο κ. Σημίτης, όταν μιλά για το «δεύτερο κύμα» του... «εκσυγχρονισμού». Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ζητούν εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό για να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν ως μηχανοδηγοί του οδοστρωτήρα της ΟΝΕ. Είναι φανερό, επίσης, γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί αντίπαλό του το ΚΚΕ. Θα θεωρούσε αντίπαλο οποιονδήποτε αντιστρατευόταν την παραπάνω πολιτική. Μια πολιτική που κάνει τραπεζίτες, βιομηχάνους, θεσμικούς «αλογομούρηδες» της Σοφοκλέους και «θεσμικούς» πωλητές όπλων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πετούν από τη χαρά τους. Ο μόνος που την αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική είναι το ΚΚΕ. Γι' αυτό και ο κ. Σημίτης προσδιόρισε ως πραγματικό του αντίπαλο το ΚΚΕ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ