Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ - ΜΜΕ
Ρυθμίσεις προς όφελος του δικομματισμού
  • Στη διαιώνιση του απαράδεκτου καθεστώτος που επικρατεί στα ΜΜΕ επιμένει η κυβέρνηση
  • Πιέσεις για να μπουν οι δικαστές στον έλεγχο των κομμάτων!

Αμετακίνητη στη διαιώνιση του απαράδεκτου και ανισότιμου καθεστώτος που επικρατεί στην προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ, εμφανίστηκε η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, «κερδίζουν έδαφος», με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΣΥΝ, απόψεις για την ανάμειξη των εισαγγελέων και των δικαστών στα οικονομικά και άρα στη λειτουργία των κομμάτων!

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ισότιμης παρουσίας των κομμάτων στα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση επιμένει στις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, οι οποίες εξυπηρετούν πρώτα και κύρια την ίδια, αφού μονοπωλεί τα κρατικά ΜΜΕ και έχει εξασφαλίσει την προνομιακή μεταχείριση, από κοινού με τη ΝΔ, των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέρριψαν οποιαδήποτε παρέμβαση για ίση μεταχείριση των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.

Στην κατεύθυνση αυτή αρνήθηκε πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος ζήτησε οι στοιχειώδεις ρυθμίσεις που ισχύουν για το διάστημα των 30 τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές (προβολή δύο συνεντεύξεων, δύο συγκεντρώσεων, τεσσάρων 10λεπτων και συμμετοχή σε 4 πάνελ στα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια) να επεκταθούν και να ισχύσουν και για το προηγούμενο διάστημα, αφού ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο 60 ημερών. Ακόμα η κυβέρνηση αρνήθηκε την κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης, όπως πρότεινε το ΚΚΕ, καθώς και την επέκταση της απαγόρευσης των γκάλοπ σε όλη την προεκλογική περίοδο και όχι μόνο για τις τελευταίες 15 ημέρες που ισχύει. Το μόνο που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της πολιτικής διαφήμισης από τους υποψήφιους βουλευτές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (όχι στις εφημερίδες).

Στο κεφάλαιο οικονομικά των κομμάτων καταγράφηκε η διάθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αυξήσουν έμμεσα το πλαφόν των προεκλογικών εξόδων, με το να μην προσμετρούνται φόροι και αγγελιόσημο. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζεται να καλυφθεί και η υπέρβαση δαπανών που σημειώθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατά τις ευρωεκλογές. Επίσης αποφάσισαν να αυξήσουν το πλαφόν των προεκλογικών εξόδων των βουλευτών μέχρι και 100%.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το κεφαλαιώδες ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων. Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής. Από τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε ότι ΝΔ και ΣΥΝ πιέζουν να συμμετέχουν στην επιτροπή και δικαστές (Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας) και μάλιστα δεν έλειψαν ορισμένες ιδέες όπως να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας κατά την προεκλογική περίοδο με αυτόφωρη διαδικασία!

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία και αντίθεση του Κόμματος και τόνισε ότι συνιστά «μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη να βάλουμε τους εισαγγελείς και τους δικαστές να ελέγχουν τα οικονομικά και κατ' επέκταση τη λειτουργία των κομμάτων. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε πόσο ελεγχόμενη είναι η δικαιοσύνη, όταν έχουμε τις αγωγές και τις μηνύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του "Ριζοσπάστη" και γενικότερα όταν πρόκειται να φιμώσουν κάθε ενοχλητική φωνή». Η Διακομματική θα συνεδριάσει πάλι μεθαύριο Πέμπτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ροκανίζουν το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2004-01-15 00:00:00.0)
Ζήτησε επιπλέον απαγορεύσεις για τις εκλογές (2003-12-20 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν «μαύρη λίστα» ενισχυτών των κομμάτων! (2001-02-07 00:00:00.0)
Παραμένουν οι ίδιες, άνισες ρυθμίσεις (2000-03-01 00:00:00.0)
Κατοχύρωσαν το δικομματισμό (1999-05-26 00:00:00.0)
Προπαγανδιστική εκστρατεία με τα χρήματα του ΚΠΣ! (1999-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ