Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προπαγανδιστική εκστρατεία με τα χρήματα του ΚΠΣ!
  • Συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές
  • Συγκεκριμένα μέτρα προτείνει το ΚΚΕ

Οξύτατες καταγγελίες δέχτηκε το κυβερνών κόμμα για την πρακτική του να διαφημίζει έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην πρώτη άτυπη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη.

Η Επιτροπή συνεδρίασε χτες, υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Συμμετείχαν ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων Στ Μανίκας (ΠΑΣΟΚ), Αγγ. Μπρατάκος (ΝΔ), Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Αλ. Φλαμπουράρης (ΣΥΝ), Μ. Μπακόπουλος (ΔΗΚΚΙ) και Γ. Γκίνης (ΠΟΛ. ΑΝ.).

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την τακτική του ΠΑΣΟΚ να διαφημίζει έργα που συγχρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί παράγοντες να δεσμευτούν πως αυτή η διαφήμιση θα σταματήσει αύριο, οπότε γίνεται και η επίσημη προκήρυξη της προεκλογικής περιόδου με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Επιπλέον, στην Επιτροπή συμφωνήθηκε να συμμετάσχει και το ΔΗΚΚΙ στην πρώτη φάση χρηματοδότησης των κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Οπως δήλωσε η υπουργός, συνολικά θα δοθούν στα κόμματα 4 δισ. 250 εκατομμύρια δραχμές. Το 60% του ποσού αυτού θα δοθεί στα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΠΟΛ. ΑΝ., καθώς και στο ΔΗΚΚΙ. Το υπόλοιπο 40% θα δοθεί σε όσα κόμματα συγκεντρώσουν στις ευρωεκλογές ποσοστό 1,5% των ψήφων.

Τι πρότεινε το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αντ. Σκυλλάκος,δήλωσε - μετά το τέλος της συνεδρίασης - πως πρέπει να σταματήσει άμεσα η προκλητική προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης για έργα που συγχρηματοδούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Σημείωσε πως πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος που δίνεται στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κρατικά αλλά και ιδιωτικά, προκειμένου τα κόμματα να μπορούν να προβάλλουν τις θέσεις τους. Και ο χρόνος αυτός να δίνεται στις ώρες αιχμής των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ανώτατο όριο στη διαφημιστική εκστρατεία των κομμάτων και να αναπροσαρμοστούν τα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρικών ΜΜΕ, προκειμένου να παρουσιάζονται ισότιμα οι θέσεις όλων των κομμάτων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η έκπτωση στα εισιτήρια που πληρώνουν οι ετεροδημότες, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν και αν είναι δυνατόν η μετάβασή τους να γίνεται δωρεάν. Συμπλήρωσε πως έκπτωση πρέπει να γίνεται και στα εισιτήρια της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και υπογράμμισε πως τα προαναφερόμενα τηρούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ