Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο αναγκαιότητα των καιρών!

Στη Νυρεμβέργη μίλησε την Κυριακή ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος

Στην τρίτη, κατά σειρά, συγκέντρωση Ελλήνων μεταναστών, που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, μίλησε προχτές, Κυριακή, ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης,που βρίσκεται στη Γερμανία, επικεφαλής αντιπροσωπείας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη.Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

"Η εισβολή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η συγκατάθεση της ΕΕ στους βομβαρδισμούς της Σερβίας και η συμπόρευσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι γεγονότα που κάνουν περισσότερο κατανοητά σε πλατιά στρώματα του λαού τα διάφορα τοπικά προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Προβλήματα όπως αυτό της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης με την πολιτική της ατελείωτης λιτότητας, προβλήματα αφαίμαξης των πενιχρών εισοδημάτων του στο όνομα ενός δήθεν λαμπρού ευρωπαϊκού ονείρου.

Τώρα όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι κλήθηκαν και συνεχίζουν να καλούνται να πληρώσουν την κρίση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Χώρια που τίποτα δεν αποκλείει ότι ο λογαριασμός περιλαμβάνει και το αίμα μας, αφού οι ισχυροί του κόσμου δε θα διστάσουν να μας ρίξουν βορά στα κανόνια, αν αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους.

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που συμφωνούν ότι πρέπει να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη, να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή, να ανοίξουμε το δρόμο για καλύτερες μέρες, για ένα πιο σίγουρο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Η αναγκαιότητα αυτή δημιουργεί μια ισχυρή βάση για την πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Για τη συγκέντρωση όλων εκείνων - ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών - που θέλουν να αγωνιστούν για την ειρήνη, για την αποτροπή του πολέμου και την αποδυνάμωση του διεθνούς πολεμόχαρου ιμπεριαλισμού, για την καλυτέρευση της ζωής τους, την προστασία των κατακτήσεών τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, για περισσότερη δημοκρατία, για κοινωνική πρόοδο.

Στον αγώνα για το Μέτωπο

Εμείς οι κομμουνιστές, τόνισε ο Χαρίλαος Φλωράκης, αυτόν τον αγώνα τον ονομάζουμε Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό - Δημοκρατικό. Ο καθένας ας τον ονομάσει όπως θέλει. Οταν ο στόχος είναι κοινός και σαφής, οι ονομασίες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εμείς οι κομμουνιστές προτείνουμε τη συγκρότηση ενός πλατιού, κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα οργανώσει και θα φέρει σε πέρας αυτόν τον αγώνα. Ο καθένας ας το πει όπως το αισθάνεται. Το κύριο είναι η συμπόρευση για την οποία κάνουμε λόγο, το μέτωπο να βρίσκει έκφραση συγκεκριμένη και να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες στο μέτρο του δυνατού.

Η αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική δημοκρατική πάλη για την οποία κάνει λόγο το Κόμμα μας, στις μέρες μας αποχτάει πρωτεύουσα σημασία. Είναι συνώνυμο του πατριωτισμού, της ελευθερίας των λαών - και του ελληνικού λαού- να έχουν πατρίδα, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιώματα, να μπορούν να οραματίζονται το μέλλον τους και να επιδιώκουν να το κάνουν καλύτερο. Συνεπώς ο αντιιμπεριαλιστικός, αντιμονοπωλιακός, δημοκρατικός αγώνας είναι αγώνας εθνικός, πατριωτικός. Είναι ταυτόχρονα συνώνυμο κάθε ειλικρινούς προσπάθειας για ειρηνική συμβίωση, συνεργασία και ανάπτυξη μεταξύ των λαών, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στην ίδια γειτονιά. Αρα είναι και διεθνιστικός αγώνας. Είναι επίσης η αρχή οποιουδήποτε αγώνα για κοινωνικές αλλαγές προοδευτικού χαρακτήρα.

Στο παρελθόν όταν το ΚΚΕ μίλαγε για τους στόχους και την ανάγκη αυτής της πάλης δε ήταν λίγοι εκείνοι που μας έλεγαν ότι ναι μεν έχουμε δίκαιο, αλλά ματαιοπονούμε. "Δε θα πετύχετε τίποτα", μας συμβούλευαν. "Ο ιμπεριαλισμός, όπως τον λέτε, είναι παντοδύναμος, κανένας δεν τολμάει να αντισταθεί στους Αμερικάνους και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στον ελληνικό λαό είστε οικτρή μειοψηφία. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αντισταθεί στις πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ".

Ηρθε όμως η Σερβία να αποδείξει, πως μια μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει και μάλιστα νικηφόρα, πολιτικά και ηθικά, έναν πανίσχυρο αντίπαλο, να βεβαιώσει πως υπάρχει και ο δρόμος της αντίστασης των λαών στη Νέα Τάξη, στο ΝΑΤΟ και στον ιμπεριαλισμό. Αν, αγαπητοί φίλοι, και άλλοι λαοί ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος, πιο ασφαλέστερος και πιο ειρηνικός. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά".

"Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό των ημερών - συνέχισε ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος - είναι η μεγάλη αφύπνιση του λαού μας, που καταδίκασε σχεδόν ομόθυμα τη ΝΑΤΟική επέμβαση και κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους δοκιμαζόμενους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Τέτοια ομοψυχία ανθρώπων με τις πιο διαφορετικές πολιτικές καταβολές, τις πιο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, δεν είχαμε ξαναδεί. Κι εμείς οι παλιότεροι φέραμε στο νου μας την Εθνική Αντίσταση, τότε που οι άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες έπαιρναν τέτοια μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς τα οποία σε διαφορετικές συνθήκες θα χρειάζονται δεκαετίες για να τα αφομοιώσουν. Τότε, η εποχή εκείνη γέννησε τη μεγάλη αντιφασιστική πάλη των λαών. Τούτη η εποχή, ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, γεννάει μια νέα εποποιία, την εποποιία της πάλης του λαού μας και των άλλων λαών ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και το διεθνή ιμπεριαλισμό.

Το μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ είναι αναγκαιότητα των καιρών. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη συγκρότησή του, γιατί το χρειάζεται η χώρα μας. Η συγκρότησή του δεν απαιτεί να έχουμε όλοι τον ίδιο τελικό σκοπό, την ίδια στρατηγική. Είναι όμως ανάγκη μέχρι εκεί που συμφωνούμε να συμπορευτούμε. Κι αυτό προϋποθέτει για παράδειγμα, οι αντιιμπεριαλιστικοί, αντιμονοπωλιακοί, αντιπολεμικοί, φιλειρηνικοί αγώνες του λαού μας, οι παλιότεροι αλλά και αυτοί που εκδηλώθηκαν τελευταία, με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, να εκφραστούν συγκεκριμένα και στις προσεχείς ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ σας δηλώνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνει ό,τι μπορεί. Ισχυροποιείστε το με την ψήφο και τη δράση σας, ώστε να δύναται από καλύτερες θέσεις να προσφέρει στον αγώνα του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο".

Για τους μετανάστες

Σχετικά με τους μετανάστες, ο Χ. Φλωράκης επισήμανε στους συγκεντρωμένους: "Οπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, το Κόμμα μας θεωρεί τους μετανάστες αναντικατάστατο κομμάτι των εργαζομένων της χώρας.

Το Κόμμα υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών καθώς και τους αγώνες τους.

Το Κόμμα ζητάει την κατάργηση του ΣΑΕ που, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη δράση των Κοινοτήτων και των Ομοσπονδιών".

Ο Χ. Φλωράκης, τέλος, υπενθύμισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα με αναφορές και ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, έχει ζητήσει:

- Την αναγνώριση των Ελληνικών Κοινοτήτων σαν το δημοκρατικό όργανο εκπροσώπησης του Ελληνισμού.

- Να μπορούν οι μετανάστες να ψηφίζουν στον τόπο που ζουν.

- Να αντιμετωπιστούν μια σειρά εκπαιδευτικά προβλήματα που αφορούν τα παιδιά των μεταναστών και τους δασκάλους τους. (Φοίτηση σε γερμανικά σχολεία και επιπλέον 4 μαθήματα στα Ελληνικά, συνέχιση λειτουργίας σχολείων που πάνε να καταργηθούν, να μη μειωθεί ο αριθμός δασκάλων και καθηγητών, να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φοιτούντων μαθητών πάνω από 25 ανά τμήμα, διευθέτηση φορολογικών προβλημάτων καθηγητών κ.ά.).

- Να αντιμετωπιστούν προβλήματα φορολόγησης στην Ελλάδα συνταξιούχων μεταναστών που επιστρέφουν.

- Να ενισχυθούν από διάφορα υπουργεία οι ελληνικές κοινότητες και οι ομοσπονδίες τους.

- Να βελτιωθεί η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη από την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ