Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Διαδοχικά κύματα ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση

Μία ακόμη προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, που για τον μήνα Αύγουστο κατέγραψε αύξηση 18,7%. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, για εμπορεύματα που από το εξωτερικό μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους σε επιχειρήσεις του εσωτερικού. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι καθώς και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 18,7% τον Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020, οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 29,4% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 2,9% από τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρωτοστατούν, μεταξύ άλλων, οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια με 52%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων με 27%, στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων με 8,2% κ.ά.

Εξάλλου, αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να ξεκινά στην Αθήνα στα 1,10 - 1,15 ευρώ το λίτρο, από 0,78 ευρώ πέρυσι, στην ηπειρωτική χώρα περίπου στα 1,20 ευρώ το λίτρο, από 0,90 ευρώ το λίτρο πέρυσι, και στα νησιά κοντά στα 1,30 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ το λίτρο πέρυσι, καθιστώντας εφιάλτη για χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά την έλευση του χειμώνα, αφού με την τιμή να έχει εκτοξευτεί κατά 40% - 50% δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες για να ζεσταθούν στα κρύα που έρχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ