Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Προδιαγράφει «ματωμένη ανάπτυξη» για τον λαό

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει τη συνέχιση των άγριων θυσιών από την εργατική τάξη, συνολικά από τα λαϊκά στρώματα στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, καθώς προβλέπει περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αντιδραστικών μέτρων για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Προδιαγράφει για τον λαό μία «ματωμένη ανάπτυξη», ανέφερε χτες η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως τόνισε, το προσχέδιο συζητείται «κάτω από την μπότα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας που ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και το περιεχόμενό της εγγυάται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να υπάρξει η νέα εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και τα προαπαιτούμενα μέτρα θα προσφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δηλαδή κρατική στήριξη για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας», αλλά και δίπλα στα επιπρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπονται για την εκταμίευση των δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις «πράσινες» μπίζνες.

Πρόσθεσε ότι αυτά αποτυπώνονται και στο προσχέδιο και - όσο κι αν προσπαθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να πείσουν για το αντίθετο - αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους». Και ότι «οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», που «θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Υγεία, στα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα που δεν αφορούν απλά τις λαϊκές ανάγκες αλλά την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, καθώς επίσης στην Παιδεία, όπου τα όποια ψίχουλα προβλέπονται ενισχύουν την υποχρηματοδότηση.

Από την άλλη, συνέχισε, μονιμοποιούνται και παγιώνονται αφενός οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων και αφετέρου οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις. Ετσι, το 2022 χαρίζονται στην εργοδοσία 849 εκατ. ευρώ με τη μείωση των ασφαλιστικών της εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 24% σε 22%) με κόστος 183 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 θα παραμείνει και το καθεστώς των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις κ.ο.κ.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, που μόνο θυσίες και βάσανα έχει για τον λαό, βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής (2021-10-08 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση (2021-10-06 00:00:00.0)
«Πάρε ό,τι θες επενδυτή»... απ' του λαού την τσέπη (2021-08-28 00:00:00.0)
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (2021-07-01 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση, οξύνονται τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά (2020-09-04 00:00:00.0)
«Εκλεισε» η 4η «αξιολόγηση», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2019-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ