Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέα προνόμια στους ομίλους της Ενέργειας

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ενσωματώνει νέες Οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ για «την ενεργειακή απόδοση», «τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ενωσης και της Δράσης για το Κλίμα», ενώ περιέχονται ρυθμίσεις «για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα, καθώς και την ενίσχυση των ΑΠΕ και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει νέα προνόμια για την παραπέρα διείσδυση των ΑΠΕ στην Ενέργεια, πριμοδοτεί τους κατασκευαστικούς ομίλους για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθώς προβλέπονται η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης του 3% των κτιρίων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης κάθε χρόνο και ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των λεγόμενων ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ φτάνει στο σημείο να τροποποιεί ακόμα και αυτήν την ανεπαρκέστατη περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε το όποιο μέτρο υπήρχε για τις ρυπογόνες επιχειρήσεις να μετατρέπεται σε απλή σύσταση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 50 ορίζεται ως «καθήκον πρώτης προτεραιότητας προς τις αρμόδιες για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων αρχές να εξαντλούν κάθε δυνατότητα νουθεσίας προς τους ρυπαίνοντες ομίλους, δίνοντας προτεραιότητα και βαρύτητα στην παροχή ορθής πληροφόρησης και κατευθυντήριων οδηγιών»!

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην «πράσινη μετάβαση», δηλαδή στις «πράσινες» μπίζνες, και κατά τον ίδιο θα εξασφαλίσει αρκετή αυτάρκεια και φτηνό ρεύμα στα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, όχι γιατί διαφωνεί με το περιεχόμενό του αλλά επειδή το θεώρησε πρόχειρο και χωρίς σχέδιο. Εξάλλου, όπως διευκρίνισε η εισηγήτριά του, Θ. Πέρκα, δείχνοντας πόσο ταυτίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά, «εμείς λέμε "ναι" στην πράσινη μετάβαση, λέμε "ναι" στην απολιγνιτοποίηση, αλλά με σχέδιο» και «για το master plan της απολιγνιτοποίησης δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός, καμία εμβληματική επένδυση». Κατά ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Είναι ταξικό και αντιπεριβαλλοντικό

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο - τόνισε η ειδική αγορήτριά του, Διαμάντω Μανωλάκου - διότι στόχος του είναι η συνέχιση του σχεδίου για απρόσκοπτη είσοδο των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από την εξοικονόμηση Ενέργειας, γεγονός που θα επιφέρει ενεργειακή φτώχεια για τον λαό. Επεσήμανε ότι η «πράσινη ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ - και συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για την ενίσχυση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία δεν είναι νεοφιλελεύθερη επιλογή της ΝΔ, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της μετάβασης στην «πράσινη ανάπτυξη». Κατήγγειλε τις αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι έτσι θα ενισχυθούν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ακρίβειας είναι προσχηματική και επιδιώκει να συγκαλύψει τον πραγματικό υπεύθυνο, «γιατί κανένας σας, από τα άλλα κόμματα και από την κυβέρνηση, δεν θέλει να θίξει τα ιερά και τα όσια του συστήματος, τα συμφέροντα δηλαδή των μονοπωλίων, αλλά με συνέπεια τα υπηρετείτε είτε από τους κυβερνητικούς θώκους είτε από τους θώκους της αντιπολίτευσης, καλλιεργώντας αυταπάτες και απαλλάσσοντάς τους από τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχουν. Κανένας σας δεν θέλει να αναδείξει τις βαρύτατες ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ», που είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, για συρρίκνωση της ΔΕΗ, για ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής, που όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν.

«Βροχή» τροπολογιών

«Βροχή» τροπολογιών, με τις περισσότερες να περιέχουν πλήθος άσχετων μεταξύ τους διατάξεων, προκειμένου να περάσουν «στα μουλωχτά» δωράκια και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, κατέθεσε η κυβέρνηση. Μεταξύ τους και αυτή που προβλέπει παράταση του καθεστώτος της ειδικής εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ για 15 μήνες, προς διευκόλυνση των «επενδυτών». Η παράταση τίθεται σε ισχύ από τις 7 Οκτώβρη και πρόκειται για ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει την επιμονή της για ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, θυσιάζοντας παραγωγικές δυνατότητες και εργαζόμενους στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στη βάση και των σχετικών κατευθύνσεων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ