Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι αυξήσεις στην Ενέργεια ήρθαν για να μείνουν παρά τα προσωρινά «ψίχουλα» στα λαϊκά νοικοκυριά

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Μαργαρίτη Σχοινά

Τα χειρότερα πρέπει να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα σε ό,τι αφορά τις τιμές στο ρεύμα, την ενεργειακή φτώχεια και τις αυξήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς οι ...διαβεβαιώσεις που δίνουν κυβέρνηση και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν. Και όσο κι αν επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, η ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά θα ενταθεί. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα ειπώθηκαν χτες το μεσημέρι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν «το ζήτημα της αύξησης των τιμών της Ενέργειας» και τον «συντονισμό των δράσεων εντός ΕΕ» δήθεν για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης» και επανέλαβε τα περί «στήριξης των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται», με βάση κάποια κυβερνητικά ημίμετρα. Τι εννοούν στην πράξη; Με βάση όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «η δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Τα μέτρα αυτά αφορούν επιδοτήσεις, κουπόνια και «δικλίδες» για να αποτραπούν οι αποκοπές ρεύματος - υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι προσωρινά και «στοχευμένα» στους πιο φτωχούς, με αυστηρές οδηγίες «απόσυρσής» τους «μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί», όπως άλλωστε προβλέπεται στα κείμενα και τα σημειώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πανευρωπαϊκό αποθεματικό...

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου ως ΕΕ, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια». Από την πλευρά του, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα πλανητικό, δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά», και ότι «μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα», καλλιεργώντας κι αυτός μυθεύματα για δήθεν λύσεις που μπορούν να βρεθούν - εντός μιας διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου - υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό που εξετάζεται είναι «το ενδεχόμενο όφελος από τη δημιουργία πανευρωπαϊκού αποθεματικού φυσικού αερίου με την εθελοντική συμμετοχή των κρατών - μελών», το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες φωνές εντός της ΕΕ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «διαπραγματευτικό όπλο» σε ανάλογες περιόδους κρίσης, πρόταση που βέβαια φέρνει με σφοδρότητα στην επιφάνεια τις μεγάλες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη μετάβαση στις ΑΠΕ, οι οποίες είναι και η πιο φθηνή πηγή Ενέργειας». Αλλος ένας μύθος τους που καταρρέει με πάταγο πάνω στα λαϊκά νοικοκυριά και τις ανάγκες τους, καθώς οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα είναι μία από τις επιπτώσεις που έχουν οι «πράσινες» μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ο ενεργειακός σχεδιασμός που στοχεύει στη διασφάλιση ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους από τις σχετικές επενδύσεις.

Συμφωνία με την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, ως άλλη μια ευκαιρία για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, είναι «συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», περιοχή όπου οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να διευρύνουν το αποτύπωμά τους και τις μπίζνες τους.

Συνδέοντάς την με το ευρύτερο παζάρι του διαμοιρασμού θαλάσσιων ζωνών και ενεργειακών τους πηγών, είπε πως «η συμφωνία μας βαδίζει στα χνάρια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο».

Διευκρίνισε ότι το όλο «ντιλ» προβλέπει πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου, «το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές Ενέργειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», συμπλήρωσε, παραπέμποντας και στην αμερικανοΝΑΤΟική στόχευση για απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ