Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καπιταλιστικός ανταγωνισμός και μονοπωλιακά κέρδη εκτοξεύουν τις τιμές

Κατακόρυφη αύξηση παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ασία, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες

Στην υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές και κυρίως στην Κίνα, σε συνδυασμό με «μια αρκετά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη» - η οποία βέβαια ακολουθεί τη σημαντική κρίση του 2020 - απέδωσε, μεταξύ άλλων, τις αυξήσεις των τιμών Ενέργειας ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε χτεσινό άρθρο στο προσωπικό του μπλογκ.

Επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές αγορές (κυρίως Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα) εξαρτώνται από τους ίδιους προμηθευτές, τονίζει ότι η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με αύξηση 20% το 2021, «μια παγκόσμια εξέλιξη που επηρεάζει πολλές χώρες, ανεξάρτητα από τη θέση τους ή τις ρυθμίσεις της αγοράς».

Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού παρόχου της Λετονίας «Latvijas Gaze», Α. Καλβίτις, κάνοντας λόγο για πολλούς παράγοντες που οδηγούν στη σημερινή εκτόξευση των τιμών, επισήμανε: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη φυσικού αερίου επειδή η τιμή στην Ασία είναι διπλάσια, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Σχεδόν όλες οι παραδόσεις πηγαίνουν στην Ασία». Ωστόσο, τόνισε, «το άνοιγμα του "Nord Stream 2" μπορεί επίσης να συμβάλει στη σταθεροποίηση» των τιμών.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε πριν από λίγες μέρες και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, νυν πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft» και των εταιρειών «Nord Stream» και «Nord Stream 2», τονίζοντας μάλιστα ότι την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον «ζητά από την Ευρώπη να περιορίσει το εμπόριό της με την Κίνα (...) οι ΗΠΑ έχουν τετραπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην Κίνα τους τελευταίους μήνες».

Η εξάρτηση της ΕΕ από ξένα ορυκτά καύσιμα

Στο μεταξύ, η εξάρτηση της ΕΕ από ξένα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο - με εισαγωγές αξίας 363 δισ. ευρώ το 2019.

«Αυτή η ισχυρή εξωτερική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει η οικονομία μας να απαλλαγεί από τον άνθρακα», αναφέρει ο Ζ. Μπορέλ, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι «η ενεργειακή μετάβαση σίγουρα θα συνοδεύεται από αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων». Την ώρα δηλαδή που τα μονοπώλια, με «πράσινη» Ενέργεια ή μη, θα αυξάνουν την κερδοφορία τους, οι λαοί θα καλούνται να πληρώνουν περισσότερα.

Στη δε Νορβηγία - τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης - η έρευνα και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχιστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας Εργατικών - Κεντρώου Κόμματος. «Η νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου θα αναπτυχθεί, δεν θα διαλυθεί», αναφέρει η κυβερνητική συμφωνία. Εξάλλου, οι Εργατικοί είχαν ξεκαθαρίσει πως η μετάβαση της χώρας σε «πράσινη» Ενέργεια θα γίνει σταδιακά.

«Κλειδί» στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Μπορέλ έστρεψε τα «βέλη» του προς τη Ρωσία, παραδεχόμενος μεν πως η Μόσχα εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για παραδόσεις φυσικού αερίου, «αλλά δεν βάζει επιπλέον αέριο στο ευρωπαϊκό σύστημα, όπως θα μπορούσε να κάνει, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών».

Επισήμανε ότι «η ενεργειακή μας εξάρτηση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που διαμορφώνουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία» και γι' αυτό τα κράτη - μέλη θα πρέπει να έχουν πιο «συνεκτική» προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία. Εξάλλου, «η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αλλά η ρωσική οικονομία και το ρωσικό κράτος χρειάζονται επίσης τα έσοδα των ενεργειακών εισαγωγών μας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, μιλώντας χτες στη Βδομάδα Ρωσικής Ενέργειας, είπε ότι «κανείς δεν έχει προσεγγίσει επίσημα το υπουργείο Ενέργειας ή τη ρωσική κυβέρνηση» για επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ξεκαθάρισε πως η «Gazprom», ο μοναδικός εξαγωγέας της χώρας, εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της βάσει συμβολαίων και πως αν κάποιες χώρες χρειαστούν επιπλέον ποσότητες «θα εξετάσει επιλογές προμήθειας ανάλογα με τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μία μέρα πριν, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε αναφέρει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου «εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο», ενώ «διαφήμισε» τα οφέλη από το κλείσιμο σταθερών συμβολαίων με τους ρωσικούς ομίλους, προβάλλοντας το παράδειγμα της Γερμανίας.

Παράλληλα η Ρωσία πιέζει για άμεση λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2» που καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, ο οποίος αναμένεται να αδειοδοτηθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Η μια γραμμή του αγωγού έχει σχεδόν γεμίσει και η Ρωσία αναμένει αδειοδότηση ώστε να λειτουργήσει πριν από το τέλος του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ