Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να παρουσιάσουν την προγραμματική τους συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποί τους. Οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις εξελίσσονται «απροσδόκητα γρήγορα» σε ορισμένα σημεία και αναμένεται να συνεχιστούν έως και την επόμενη βδομάδα, καταλήγοντας και στην κατανομή των υπουργείων. Στόχος είναι ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς να ορκιστεί καγκελάριος μεταξύ 6 και 10 Δεκέμβρη.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε χτες ότι οι κανονισμοί της Πολωνίας που επιτρέπουν στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει δικαστές σε ανώτερα ποινικά δικαστήρια ή να τους αποπέμπει χωρίς αιτιολόγηση, παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις και η αμφισβήτηση της υπεροχής του ευρωενωσιακού Δικαίου στην Πολωνία βρίσκονται στην κορυφή της αντιπαράθεσης και ευρύτερων γεωπολιτικών παζαριών μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας για τη θέση της δεύτερης στη λυκοσυμμαχία.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 26χρονου Παλαιστίνιου Σαντάμ Μπάνι Οντεχ από ισραηλινά πυρά στην πόλη Ντουμπάς της Δυτικής Οχθης, χτες το πρωί, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Την περασμένη βδομάδα υπό παρόμοιες συνθήκες ισραηλινά πυρά προκάλεσαν τον θάνατο ενός παιδιού μόλις 13 ετών.

BEΓΓΑΖΗ.-- Την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη ανακοίνωσε χτες ο στρατηγός ε.α., αρχηγός του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ. Ο Χάφταρ υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, λέγοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η πολυετής κρίση που ταλανίζει τη Λιβύη.

KAMΠΑΛΑ.-- Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πιθανώς από συνεργαζόμενους με οργανώσεις τζιχαντιστών σημειώθηκε χτες στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντας, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό 33 άλλων.

ΟΤΑΒΑ.-- Ακατάπαυστες ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το βράδυ της Δευτέρας πλημμύρες σε περιοχές των πόλεων Μέριτ και Αγκάσιζ. Εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν για ώρες στα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ χιλιάδες Καναδοί αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

ΛΑΓΚΟΣ.-- Εκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας προκάλεσε χτες τον θάνατο πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ