Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξες σκιές στις συνομιλίες

Οι μέχρι τώρα συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς δε δημιουργούν περιθώρια αισιοδοξίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης

Οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς δε φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κάποιες αισιόδοξες προσδοκίες στην κυπριακή κυβέρνηση. Αντίθετα, οι αδιάλλακτες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και αξιωματούχων της Αγκυρας σκιαγραφούν προθέσεις για υπονόμευση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης. Μιας διαδικασίας, ωστόσο, που η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την προστατέψει, τουλάχιστον για να μη χρεωθεί το ναυάγιο. Η σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας που καλύπτει τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση δίκαιης λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ. Παπαπέτρου, έχει προσέλθει στις συνομιλίες με καλή διάθεση και πίστη, για να αναζητήσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, διαπραγματεύεται για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε απόλυτο συντονισμό με αξιωματούχους της Αγκυρας εξακολουθεί με δηλώσεις του να υπονομεύει τη διαδικασία των συνομιλιών και να υιοθετεί θέσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τις συνομιλίες στο ναυάγιο. Ο Ρ. Ντενκτάς, μόλις την περασμένη Τρίτη μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναγνώρισης της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας με την επιστολή, που πριν από δεκαπέντε ημέρες απέστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, προβάλλει την άποψη ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν μπορεί να κλείσει και, ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους κοινής εκπροσώπησης προς τις εξωτερικές τους σχέσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές γραμμές, η άποψη που διατύπωσε στην επιστολή του ο Ι.Τζεμ, αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή που οδηγεί τον Ρ. Ντενκτάς στις συνομιλίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τουρκοκύπρικος ηγέτης, δε μιλά καν για κεντρικό κράτος, ούτε για τις συνταγματικές πτυχές, αλλά έχει συγκεντρώσει την προσοχή του στην προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία δυο κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο.

Απέναντι σε αυτές τις ανελαστικές και αδιάλλακτες θέσεις, είναι προφανές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί παρά να υπενθυμίσει ότι η λύση με τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας, αποτελεί ένα γενικά αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα πλαίσιο και η τελευταία παραχώρηση που μπορεί να κάνει η Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως συνάγεται από τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπό την έννοια ότι το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ετσι, λοιπόν, η Λευκωσία φαίνεται ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνη αναμένει να έχει διαμορφωθεί ένα συνολικό πακέτο συζητήσιμων προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα έχει διαφανεί αν οι συνομιλίες οδηγούνται σε επιτυχή κατάληξη ή ναυάγιο. Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η Λευκωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, ακόμη κι αν κλιμακωθεί η προσπάθεια της τουρκική πλευράς, για την υπονόμευση της διαδικασίας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να κινηθεί με υπομονή και ψυχραιμία, έτσι ώστε να μην έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε λύση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ