Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ
Κατώτατος μισθός 825 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

Το Σχέδιο των συνδικάτων για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παρουσίασε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, 4 Μάρτη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύνθηκε κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. Για να μπει ταυτόχρονα σε πρώτο πλάνο ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς.

«Διαμορφώνουμε πρόταση για 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό, που παίρνει υπόψη το γεγονός ότι ήδη σήμερα ο κατώτατος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του 2007. Κριτήριο για τον ορισμό του ύψους του μισθού είναι η ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος», τονίστηκε μεταξύ άλλων από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η πρόταση των συνδικάτων στηρίζεται στις εξής διεκδικήσεις: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά κατακτήσεων όπως τριετίες, αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, κυριακάτικη αργία, πληρωμή υπερωριών κ.ά. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ότι «δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο λαό της χώρας μας να διαλέξει ληστή. Συμφέρον του λαού μας είναι να βάλει μπροστά το αίτημα της απεμπλοκής από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς, να προτάξει το σύνθημα "καμία συμμετοχή" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά στην πάλη των λαών.

Ετσι υπηρετείται το πραγματικό σύνθημα για ειρήνη, και όχι με τις απαράδεκτες διακηρύξεις της ΓΣΕΕ, που καλεί σε εμπλοκή της χώρας».

Γι' αυτό απευθύνθηκε κάλεσμα να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο. Να βγουν χιλιάδες ψηφίσματα από σωματεία, επιτροπές αγώνα εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, μαζικούς φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις τα σωματεία (2023-08-01 00:00:00.0)
Καμιά αναμονή για «μεσσίες». Με όπλο την πολύτιμη πείρα τους τα συνδικάτα οργανώνουν τον αγώνα για αυξήσεις και δικαιώματα (2023-01-21 00:00:00.0)
Με την «αβάντα» όλων των κυβερνήσεων δεν δεσμεύονται για νέο κατώτατο μισθό (2022-05-14 00:00:00.0)
Κάλεσμα στα σωματεία για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη (2022-03-10 00:00:00.0)
Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό (2015-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ