Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Με αγώνες απαντούν στην εργοδοτική ασυδοσία

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού

Σε κλιμάκωση των αγώνων τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού απαντώντας στην απληστία των τεχνικών εταιριών και διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, αύξηση των αμοιβών και τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Υστερα από την 3ωρη στάση εργασίας της περασμένης Πέμπτης αύριο προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την απεργία τονίζεται: «Πρέπει να σταματήσουμε όλοι να προσφέρουμε απλήρωτη εργασία και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας αξιοπρεπή διαβίωση με 7 ώρες δουλιά τη μέρα και πενθήμερη βδομάδα εργασίας».

Αναδεικνύοντας τη σημασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το Συνδικάτο επισημαίνει: «Είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε για να αποσπάσουμε πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα, να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι τέσσερις κοινοπραξίες που ανέλαβαν το έργο του Ολυμπιακού Χωριού θα παίρνουν, «για κάθε μέρα που θα τελειώνει νωρίτερα το έργο, πριμ 5 εκατομμύρια, και αυτό θα γίνεται για 30 μέρες στις πέντε από τις εννέα φάσεις που είναι χωρισμένο το έργο». Παρότι τα μεγάλα αυτά πριμ θα εισπραχτούν «αποκλειστικά από την εντατικοποίηση της δουλιάς μας, από την καταπόνηση και φθορά του δικού μας οργανισμού, οι εργοδότες όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας» αλλά δεν ασφαλίζουν και δε δίνουν τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τις υπερωρίες.

Με τη μεγάλη αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τονίζει το Συνδικάτο, οι εργοδότες επιτυγχάνουν τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων «γιατί τσεπώνουν περισσότερη υπεραξία από τη δουλιά μας και γιατί τις επιπλέον ώρες που δουλεύουμε ουσιαστικά δε μας τις πληρώνουν».

Τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι είναι η αύξηση στα μεροκάματα κατά 2.000 δραχμές, ασφάλιση των πραγματικών μεικτών αποδοχών, επικόλληση των ενσήμων που «πετσόκοψαν» οι εργοδότες, τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απόδοση των χρημάτων που αναλογούν στις υπερωρίες που έγιναν, σταμάτημα των εργοδοτικών εκβιασμών για υπερωριακή απασχόληση, δρομολόγηση λεωφορείων από τις κοινοπραξίες, πόσιμο νερό σε όλους τους χώρους του εργοταξίου, 5ήμερο-7ωρο-35ωρο για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ