Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αλλοθι για εργασιακές ανατροπές

Οι ουρές δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού, καταγγέλλει ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΙΚΑ στην Αττική
Οι ουρές δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού, καταγγέλλει ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΙΚΑ στην Αττική
Με υπερωρίες για το μόνιμο προσωπικό και υποχρεώνοντας τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ να «τρέχουν από υποκατάστημα σε υποκατάστημα του ΙΚΑ προσπαθεί ο διοικητής του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριος να επιβάλλει την απογευματινή λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού για να αντιμετωπίσει τις ουρές, αλλά και να εξυπηρετήσει τους εργοδότες για την κατάθεση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Μια επέκταση του ωραρίου στην απογευματινή βάρδια θα μπορούσε να συζητηθεί με πρόσθετο προσωπικό πλήρους ωραρίου, και αφού πρώτα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.

Ετσι με αυτόν τον τρόπο ο διοικητής του ΙΚΑ προσπαθεί και να υπερκεράσει τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού -είναι κενές 30% των οργανικών θέσεων- και, ταυτόχρονα, να προωθήσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή ελαστικών σχημάτων.

Μετά την εντολή του για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας το απόγευμα ο Μ. Νεκτάριος έστειλε (25.2.2002) έγγραφο προς τα περιφερειακά υποκαταστήματα και ζητά από τους προϊσταμένους τους «να ορίσουν το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί και μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου για την παραλαβή των ΑΠΔ και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες», υποσχόμενος ότι το προσωπικό για «την επιπλέον απασχόλησή του θα αποζημιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με την καταβολή υπερωριακής αμοιβής».

Πρώτοι πληρώνουν τις επιλογές αυτές οι εκπαιδευόμενοι άνεργοι που έχει τοποθετήσει ο ΟΑΕΔ στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για δεκάμηνη απασχόληση, χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη και αποδοχές 96.000 δραχμών.

Ο Μ. Νεκτάριος έδωσε εντολή (22.2.2002) στα υποκαταστήματα για τη μετακίνηση 85 συμβασιούχων με την απειλή απόλυσης σε περίπτωση που δε δεχτούν: «Οι ανωτέρω μονάδες υποχρεούνται να εφαρμόσουν τα προαναφερόμενα και σε περίπτωση αρνήσεως αποδοχής από τους εκπαιδευόμενους, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι δε γίνονται δεκτοί και να αποχωρήσουν», αναφέρει στο έγγραφό του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΚΑ Νομού Αττικής και Νήσων με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι το απογευματινό ωράριο 3-6 μ.μ. αποτελεί «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων» και καλεί τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν σε καμία απασχόληση πέρα από το πρωινό ωράριο.

«Δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης του ωραρίου συναλλαγής με τους εργοδότες και μην αναζητούν άλλοθι για τις ουρές που δημιουργούνται. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο συνωστισμός δεν είναι θέμα συνολικού χρόνου συναλλαγής. Αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού. Ας σταματήσει λοιπόν η προσπάθεια κάποιων να παρασύρουν τους εργαζόμενους σε απογευματινή συναλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ