Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου

Στις 7.30 μ.μ. στο κτίριο του Πανεπιστημίου στην παραλία

Από την έκθεση στο χώρο
Από την έκθεση στο χώρο
Αύριο, Σάββατο 7 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο κτίριο του Πανεπιστημίου στην παραλία, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου την περίοδο 1946 - 1951, κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και στη συνέχεια, που διοργανώνουν η ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει εντοιχισμός αναθηματικής πλάκας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με αφήγηση χρονικού, απαγγελία ποιήματος και μαρτυρίες της εποχής.

Το Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου από τον Οκτώβρη του 1946 και μέχρι τον Μάη του 1949 λειτούργησε ως παράρτημα εκείνου που δημιουργήθηκε στη Λάρισα, ενώ από τον Μάη του 1949 μέχρι και την κατάργηση των έκτακτων στρατοδικείων, το 1951, λειτούργησε ως αυτοτελές δικαστήριο λόγω των πολλών υποθέσεων.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι που σύρθηκαν σ' αυτό έφτασαν τους 1.289, εκ των οποίων οι 202 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκατοντάδες ακόμα σε δεκάδες χρόνια φυλακή και ισόβια.

Από τους 202 εκτελέστηκαν τελικά, λόγω μέτρων αμνήστευσης ή λόγω ηλικίας, οι 127, 113 άνδρες και 14 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένας φαντάρος του εκτελεστικού αποσπάσματος, ο οποίος αρνήθηκε να πυροβολήσει και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό στο Καζανάκι.

Ως χώροι συνεδριάσεων αξιοποιήθηκε το ισόγειο του κτιρίου «Παπαστράτου», όπου σήμερα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στα δικαστήρια της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, μία δίκη έγινε στο κτίριο Σπίρερ, αυτή των 72 συλληφθέντων των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία.

Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων

Στον Θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος», όπου λειτούργησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το Εκτακτο Στρατοδικείο, λειτουργεί από την Τρίτη έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων, την οποία έχουν επισκεφθεί μέχρι τώρα δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές.

Η περιήγηση στην έκθεση γίνεται από τον Θανάση Βογιατζή, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφο - συγγραφέα και αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα Ιστορίας.

Στον χώρο, υπάρχουν διαμορφωμένα επτά ταμπλό. Το πρώτο αναφέρεται στους ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης του Βόλου την περίοδο του Μεσοπολέμου, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αγωνιστικής διάθεσης και συνείδησης σε χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής.

Ακολουθεί εκείνο που περιλαμβάνει υλικό από την περίοδο της Κατοχής, στιγμές από τη δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ αλλά και του ΕΛΑΣ από το 54ο Σύνταγμά του, μέχρι και την Απελευθέρωση.

Στη συνέχεια υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την περίοδο των Δεκεμβριανών, τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού του Βόλου και την επόμενη περίοδο της λευκής τρομοκρατίας μέχρι και την εμφάνιση των πρώτων ομάδων Καταδιωκομένων στο Πήλιο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα ταμπλό αναφέρονται στην περίοδο των Εμφυλίου Πολέμου, για το κλίμα μέσα στην πόλη, τις συλλήψεις, τις εξορίες, τις παραπομπές στο Εκτακτο Στρατοδικείο, από τον χώρο συνεδρίασης του στρατοδικείου, ονόματα καταδικασθέντων, εκτελεσθέντων, επιστολές αγωνιστών μέσα από τη φυλακή λίγο πριν εκτελεστούν, φωτογραφίες από τον χώρο εκτέλεσης και δημοσιεύματα της εποχής, φωτογραφίες των εκτελεσθέντων και από τον χώρο ταφής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτεταμένη έρευνα στις ένδοξες σελίδες της λαϊκής δράσης στην περιοχή (2022-10-08 00:00:00.0)
Το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτώβρη οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τρίπολης (2022-10-01 00:00:00.0)
Μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου (2022-05-05 00:00:00.0)
Αποκατέστησε το Μνημείο εκτελεσθέντων του «θανατοδικείου» της Τρίπολης (2021-10-05 00:00:00.0)
Υλοποιείται η πρόταση του ΚΚΕ για μνημείο αντάξιο της θυσίας (2019-04-23 00:00:00.0)
Τιμά τους εκτελεσμένους αγωνιστές (2017-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ