Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρασκηνιακά παζάρια πολλών παικτών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ν. Πασινιάν, έγινε χτες στο Γερεβάν, σε μια περίοδο που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων και το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πασινιάν ότι σκοπεύει να συνθηκολογήσει και να παραχωρήσει εδάφη του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό που συμβαίνει στην Αρμενία είναι «εσωτερική υπόθεση της χώρας», αλλά η Μόσχα ενδιαφέρεται «να διευθετηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

«Η Αρμενία είναι σύμμαχός μας, είναι ο εταίρος μας σε αρκετές πολύ σημαντικές μορφές ολοκλήρωσης», πρόσθεσε. Γι' αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται «να έρθει ξανά μια περίοδος σταθερότητας, η οποία θα επιτρέψει να προχωρήσουμε βήμα βήμα προς την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών για το Καραμπάχ», σημείωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 2020 μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας.

Αναλύσεις για «δυσαρέσκεια» της Ρωσίας

Στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών παικτών.

Σύμφωνα με Αζέρους πολιτικούς αναλυτές, πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις βρίσκεται η Ρωσία που απορρίπτει απευθείας διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόσφατα οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο στις 13/4, ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πιέζει την Αρμενία να περιορίσει τις απαιτήσεις της για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Γερεβάν να κάνει τέτοιες παραχωρήσεις.

Η ΕΕ επαίνεσε την «προοδευτική» ομιλία που εκφώνησε ο Πασινιάν μια βδομάδα αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Τη Δευτέρα ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αρ. Μιζοργιάν, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος ευχαρίστησε την Αρμενία για την «ευελιξία» που επέδειξε και ενθάρρυνε περαιτέρω απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Υπογράμμισε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να βρουν βιώσιμη ειρήνη και ευημερία» και με την ιδιότητα του συμπροέδρου της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, μαζί με Γαλλία και Ρωσία, για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, πρότεινε πρόσφατα τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ