Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Λαγός» αντιδραστικών αλλαγών στον νόμο για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Copyright 2021 The Associated

Προτάσεις στην κατεύθυνση αντιδραστικών αλλαγών στον νόμο για τις ευρωεκλογές έσπευσε να καταθέσει το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», με έκθεση που ενέκρινε κατά πλειοψηφία πριν από λίγες μέρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο, σαν «λαγός», βάζει στο τραπέζι μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση περαιτέρω «εμβάθυνσης» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, αλλά και αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, επιδιώκοντας να βάλει εμπόδια στη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή στρέφεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, αναδεικνύει τον ρόλο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τους λαούς.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνονται προτάσεις όπως:

-- Συγκρότηση εκλογικής περιφέρειας ΕΕ και διακρατικού ψηφοδελτίου ΕΕ, όπου κάθε ψηφοφόρος θα έχει δικαίωμα δύο ψήφων, μία για το εθνικό ψηφοδέλτιο και μία για το ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας της ΕΕ (άρθρο 12 παρ. 1). Από την εκλογική περιφέρεια της ΕΕ θα εκλέγονται συνολικά 28 ευρωβουλευτές. Μάλιστα, η υποβολή υποψηφιοτήτων για το διακρατικό ψηφοδέλτιο της επικράτειας της ΕΕ θα μπορεί να γίνει, εκτός από τα πολιτικά κόμματα και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, από τις λεγόμενες «ευρωπαϊκές εκλογικές οντότητες», δηλαδή τις «ενώσεις ψηφοφόρων» και τις «ευρωπαϊκές ενώσεις ψηφοφόρων», τους «ευρωπαϊκούς εκλογικούς συνασπισμούς» ή τους «ευρωπαϊκούς συνασπισμούς εθνικών πολιτικών κομμάτων ή/και ενώσεων ψηφοφόρων».

-- Εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου ορίου 3,5% για την κατανομή των εδρών στις εθνικές επικράτειες με περισσότερες από 60 έδρες και σύσταση για θέσπιση κατώτατου ορίου που να μην περνάει το 5% σε όλες τις εθνικές επικράτειες.

-- Υποχρεωτική καθιέρωση δυνατότητας επιστολικής ψήφου για όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και βρίσκονται σε άλλο κράτος - μέλος και σε τρίτες χώρες και εξέταση δυνατότητας ψηφοφορίας εκ των προτέρων, ηλεκτρονικής και διαδικτυακής ψηφοφορίας, καθώς και ψήφου διά εξουσιοδοτήσεως.

-- Υποχρεωτική ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα ψηφοδέλτια.

-- Ορισμός της 9ης Μάη ως κοινής μέρας διεξαγωγής των ευρωεκλογών στα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο και της γνωστής προσπάθειας για παραχάραξη της Ιστορίας με τη μετατροπή της από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «Μέρα της Ευρώπης».

-- Τα ψηφοδέλτια θα φέρουν το όνομα και το λογότυπο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

-- Συγκρότηση «Ευρωπαϊκής Εκλογικής Αρχής» με παραχώρηση αρμοδιοτήτων όπως η προκήρυξη αποτελεσμάτων, η διαχείριση των εκλογικών λιστών, η κρίση των διαφορών που προκύπτουν από τις διατάξεις του εκλογικού νόμου και τις εθνικές διατάξεις στις οποίες παραπέμπει ο εκλογικός νόμος και η διεξαγωγή και ο έλεγχος των εκλογών στην εκλογική επικράτεια της ΕΕ.

Οπως γίνεται φανερό, η έκθεση επιδιώκει μια σειρά περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο», στο όνομα της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» και της περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος η λεγόμενη «ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», για την ενσωμάτωση συνειδήσεων στον ευρωενωσιακό μονόδρομο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Βασικός άξονας που διαπερνά τις προτάσεις σε αυτό το πλαίσιο είναι η ενιαιοποίηση διαδικασιών (κοινή μέρα εκλογών, κοινό σύστημα υποβολής υποψηφιοτήτων, κοινές προθεσμίες κ.λπ.).

Αρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραπάνω επιδιώξεις είναι και η πρόταση για το «σύστημα του επικεφαλής ψηφοδελτίου - προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Spitzenkandidaten)», με την επίκληση τάχα ότι όλοι οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου όπου έχει παραπεμφθεί η εν λόγω έκθεση - που προχωράνε εν μέσω έντονων εσωτερικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών των κρατών-μελών - οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου λειτουργούν ως «τροχιοδεικτική βολή» και διαμορφώνουν το κλίμα και τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η έκθεση ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 331 υπέρ, 257 κατά και 52 λευκά. Το ΚΚΕ καταψήφισε, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, ενώ από τη ΝΔ τρεις ευρωβουλευτές (Κεφαλογιάννη, Κυμπουρόπουλος, Ζαγοράκης ψήφισαν υπέρ), μαζί κι ο ανεξάρτητος, στην ομάδα των Φιλελευθέρων πλέον, Κύρτσος, ενώ τρεις (Μεϊμαράκης, Σπυράκη και Ασημακοπούλου) καταψήφισαν, όπως και ο Φράγκος από την Ελληνική Λύση.

ΚΚΕ: Ισχυροποίηση της πάλης των λαών για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Στη συζήτηση για τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η "Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης" αποτελεί επιχείρηση χειραγώγησης της δίκαιης αγανάκτησης των εργαζομένων, των νέων, σε όλα τα κράτη - μέλη, και "ξεπλύματος" της αντιλαϊκής ΕΕ των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, του διαχρονικού αντίπαλου των εργατικών συμφερόντων.

Ανεξάρτητα εάν σηματοδοτήσει αλλαγές στις ευρωσυνθήκες, δεν κρύβει τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι "προτάσεις" της επιδιώκουν να θωρακίσουν το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό οικοδόμημα. Πριμοδοτούν τα λεγόμενα ευρωκόμματα, θέτουν απαράδεκτα εκλογικά όρια αλλοιώνοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, θεσμοθετούν επιστολικές-διαδικτυακές εκλογικές διαδικασίες.

Κλιμακώνουν την παραχάραξη της 9ης Μάη, μετατρέποντας τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκτός από δήθεν "μέρα της ΕΕ" και σε ενιαία μέρα διεξαγωγής ευρωεκλογών.

Η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Μόνο πιο αντιλαϊκή μπορεί να γίνει. Το μέλλον των λαών δεν χτίζεται με ψευδεπίγραφες "διασκέψεις" πάνω σε έδαφος "ναρκοθετημένο" για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά με την ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, τη συνεργασία των λαών, την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ