Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Ακαρπα ακόμα τα παζάρια για νέα «κυβέρνηση»

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών κομμάτων» θα συνεχίσει και σήμερα ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, με ζητούμενο τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης», μετά και από τη νέα αποτυχία του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η «κρίση» στην «κυβέρνηση» (που συγκροτήθηκε περίπου πριν δυο μήνες, μετά από πρόωρες βουλευτικές «εκλογές») προέκυψε όταν ο μέχρι πρότινος «πρωθυπουργός» (πρόεδρος έως σήμερα του ΚΕΕ) Φαΐζ Σουτζούογλου παραιτήθηκε μετά από διαφωνίες του με τον «υπουργό» Οικονομικών Σουνάτ Ατούν που είχε ταχθεί ενάντια στη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειωτέον ότι ο Ατούν (τον οποίο ο Τατάρ αρνήθηκε να αντικαταστήσει για να μην «πέσει» η κυβέρνηση) ανήκε στους υποστηρικτές των «μοντέλων Ταϊβάν, Μονακό και Γιβραλτάρ» για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας ότι «κανένα κράτος δεν αναγνώρισε την Ταϊβάν, αλλά όλος ο κόσμος αποδέχτηκε την ύπαρξή της (...) Μέσα από το πλαίσιο των προγραμμάτων της Τουρκίας μπορεί και η ΤΔΒΚ να γίνει μια χώρα της οποίας την ύπαρξη θα την αποδεχτούν». Ακόμα, από τους υποστηρικτές της συνεργασίας των δύο πλευρών στην Κύπρο με ένα «σχέδιο Β», χωρίς «να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Σουτζούογλου υπέβαλε την παραίτησή του στις 19 Απρίλη, αλλά μετά «ναυάγησε» και νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση ΚΕΕ - Δημοκρατικού Κόμματος - Κόμματος Αναγέννησης. Κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σοβαρές διαφωνίες μέσα στο ΚΕΕ», επικαλούμενα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα δεν επιθυμεί συνεργασία με τον Σουτζούογλου, ενώ ομάδα 16 βουλευτών του ΚΕΕ τον «προσδιορίζουν» ως «πρόβλημα» για το κόμμα.

Χτες, ο Σουτζούογλου είχε συνάντηση με τους αρχηγούς του (σοσιαλδημοκρατικού) ΡΤΚ και του («μεταρρυθμιστικού», «κεντρώου») Κόμματος του Λαού,ώστε να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία τους σε μια «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής», κάτι στο οποίο αντιδρά μερίδα του ΚΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ