Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
«Γεωστρατηγική αναβάθμιση» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Τις καταψήφισε το ΚΚΕ, είπαν «ναι» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Eurokinissi

Ενα ακόμα πακέτο διακρατικών συμφωνιών που εξασφαλίζουν νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους ανταγωνισμούς και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των κερδών της εγχώριας αστικής τάξης, ψήφισαν χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για τις συμφωνίες «αεροπορικών υπηρεσιών» μεταξύ Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, όπως και την «κύρωση συμφωνίας» μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης της Ελλάδας και του Κατάρ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τέσσερις συμφωνίες που κατατέθηκαν ως νομοσχέδια, οι τρεις πρώτες από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η τέταρτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το στίγμα των τριών πρώτων συμφωνιών το έδωσε εξαρχής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χ. Θεοχάρης, λέγοντας ότι συνδέονται «με τα ζητήματα της γεωστρατηγικής σύνδεσης της χώρας μας» με τις χώρες αυτές. Μιλώντας ειδικά για τη Σαουδική Αραβία είπε ότι συμπληρώνουν «οι συμφωνίες του οικονομικού επιπέδου αυτές του στρατιωτικού, του αμυντικού, της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες είναι και αυτές φυσικά πάρα πολύ σημαντικές».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι «και οι τρεις αεροπορικές συμφωνίες εξυπηρετούν καταρχάς τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών και στη συνέχεια εξυπηρετούν και τα συμφέροντα και άλλων μερίδων του ελληνικού κεφαλαίου, όπως π.χ. του εμπορικού. Αυτό ακριβώς, η εξυπηρέτηση δηλαδή των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των Μεταφορών, του Εμπορίου, εξηγεί και το γιατί συμπίπτουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις συμφωνίες».

Μιλώντας για το περιεχόμενο των συμφωνιών, επεσήμανε πως από την εισηγητική έκθεση κιόλας αναφέρεται ότι σκοπός είναι «η προσφορά νέων ευκαιριών και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των αερομεταφορών». Προβλέπονται πολλά προνόμια, όπως και το «δικαίωμα των αερομεταφορέων, δηλαδή των εταιρειών των συμβαλλόμενων μερών, να πωλούν και να εμπορεύονται διεθνή δρομολόγια και σχετικά προϊόντα. Βγαίνουν κι αυτά στη "γύρα". Πιθανόν να έχουμε και αργότερα, ίσως και σύντομα, και ένα χρηματιστήριο μεταφορών. Δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας», τόνισε.

Εξασφαλίζονται ακόμα πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η πλήρης φοροαπαλλαγή από τον ΦΠΑ των αεροπορικών εταιρειών, «τον οποίο βεβαίως πληρώνουν αδρά και ανελλιπώς, με κάθε αγορά τους, τα λαϊκά στρώματα». Και υπενθύμισε ο Γ. Δελής ότι έχουν ιδιωτικοποιηθεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών» στις τρεις συμφωνίες.

Οσον αφορά τη συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας - Κατάρ, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέδειξε ότι το Κατάρ από τις αρχές του χρόνου εντάχθηκε στο ειδικό καθεστώς του μείζονος μη ΝΑΤΟικού συμμάχου των ΗΠΑ, με ειδικό ρόλο στην περιοχή, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κράτη του Κόλπου, για ζητήματα που αφορούν τον διεθνή ανταγωνισμό, την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν.

Η συγκεκριμένη περιοχή, πρόσθεσε, είναι πεδίο όπου εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική αστική τάξη, πολύ περισσότερο που στις μέρες μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για το φυσικό αέριο, τα μονοπώλια του Κατάρ αναβαθμίζουν τη θέση τους και προορίζονται να γίνουν ένας από τους ισχυρούς προμηθευτές του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «πακέτο» διακρατικών συμφωνιών για τους μεταφορικούς ομίλους και το ΝΑΤΟ (2022-06-16 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-09-22 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της ιδιωτικοποίησης (2021-02-11 00:00:00.0)
Ενισχύουν την κερδοφορία και τη μονοπώληση των αερομεταφορών (2016-04-14 00:00:00.0)
Μέτρα ενίσχυσης των ομίλων και της ανταγωνιστικότητας (2015-11-28 00:00:00.0)
...Το πάρτι τώρα αρχίζει (2009-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ