Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαφωνίες και παζάρια για τους όρους της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Πάνω από 5 ώρες κράτησε η προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Βουλή της Βουλγαρίας, όπου τελικά εγκρίθηκε πρόταση για συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές ενδοαστικές διαφωνίες και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μεταξύ άλλων η απόφαση για συνδρομή στην κυβέρνηση Ζελένσκι αφορά στήριξη της ένταξής της στην ΕΕ, των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα, ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας (κυρίως με προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Ουκρανία), αλλά και επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε βουλγαρικές βιομηχανικές στρατιωτικές μονάδες.

Η πρόταση - που δεν αναφέρεται σε παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού όπως πρότεινε η «Δημοκρατική Βουλγαρία» που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και δυνάμεις της αντιπολίτευσης - διαμορφώθηκε από τον βασικό εταίρο της κυβέρνησης, το κόμμα του πρωθυπουργού, Κίριλ Πέτκοφ, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και εγκρίθηκε με 200 ψήφους, έναντι 16 κατά και μίας αποχής. Τη στήριξαν και τα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα («Συνεχίζουμε την Αλλαγή», «Δημοκρατική Βουλγαρία», Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΙΤΝ), αλλά και το μέχρι πρότινος κυβερνητικό GERB.

Θυμίζουμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν σταλεί στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία, ενώ χτες ζήτησε και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ