Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ευαγγέλιο η «δημοσιονομική σταθερότητα» που πνίγει τις ανάγκες του λαού

Eurokinissi

Προειδοποιήσεις για διατήρηση πάση θυσία της «δημοσιονομικής σταθερότητας», με «μικρές στοχευμένες» παρεμβάσεις για τους πιο «ευάλωτους», δηλαδή τους εξαθλιωμένους, απευθύνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αποδέκτη βέβαια τον λαό, αφού την ίδια στιγμή οι φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζονται αμείωτα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων - όπως στην περίοδο της πανδημίας - καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές. Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Η απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Αναφέρει ακόμα ότι «δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα καθώς το μέτρο δεν θα βοηθήσει τους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους και επιπλέον θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων». Κάτι που δεν πατά σε καμία πραγματικότητα, αφού την ίδια στιγμή οι μποναμάδες στους επιχειρηματικούς ομίλους οργιάζουν.

Προσθέτει ότι «η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι έκτακτα μέτρα και θα έχουν αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που καίει σήμερα τα εισοδήματα οικογενειών και επιχειρήσεων». Βέβαια, αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται αφού ήδη η ΡΑΕ σε επιστολή της έχει επισημάνει ότι τελικά οι εταιρείες που ελέγχονται για υπερκέρδη έχουν εμφανίσει ...ζημιές!

Στην έκθεση υπογραμμίζονται ακόμα οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία που προέρχονται από το υψηλό κόστος Ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία είχε ρυθμό ετήσιας μεγέθυνσης 7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με πέρσι. Αντίθετα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο φέτος αυξήθηκε στα 6,4 δισ., από 2,6 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι και ο πληθωρισμός αυξάνεται συστηματικά με διψήφια ποσοστά.

Βελτίωση εμφανίζει το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά 5,4 δισ. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στην άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων που μόνο τον Μάη ξεπέρασε κατά περίπου 1,5 δισ. τις προβλέψεις!

Σε πτωτική πορεία επίσης βρίσκεται ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κυρίως λόγω πληθωρισμού, ο οποίος ενισχύει το ονομαστικό ΑΕΠ. Πάντως, κατά την έκθεση, αναμένεται επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία θα εξαρτηθεί από τα έσοδα του Τουρισμού, την εκταμίευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξέλιξη των τιμών Ενέργειας και τα επιτόκια.

«Φωτιά» στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Χαρακτηριστική της κατάστασης που βιώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά είναι η άνοδος κατά 50% σε σχέση με πέρσι των ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα: Τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξήθηκαν κατά 178 εκατ. ευρώ τον Απρίλη και συνολικά στο τετράμηνο ανήλθαν σε 3,504 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το πρώτο 4μηνο του 2021 προκύπτει αύξηση 50% καθώς τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονταν σε 2,332 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλη, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (συνολικά) αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο πρώτο 4μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν συνολικά σε 3,724 δισ. ευρώ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 112,551 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,417 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Οφειλή στην εφορία έχουν 3.944.665 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 1.978.695 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.356.500 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τέλος, άνοδο σε σχέση με πέρσι παρουσίασε το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος παρουσίασε οριακή μείωση και διαμορφώνεται, όπως προαναφέρθηκε, σε 112,551 δισ. ευρώ, έναντι 112,852 δισ., στο τέλος Μάρτη.

Τουλάχιστον μέχρι το 2023 το ράλι ανατιμήσεων

Τα μαντάτα για την ακρίβεια είναι πολύ άσχημα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, σύμφωνα και με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών - ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2%, αντίστοιχα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, «η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη. Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής». Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.

Επιπλέον, με την Ενέργεια, τα μεταφορικά κόστη και τις πρώτες ύλες να είναι στα ύψη, νέες ανατιμήσεις είναι στα σκαριά το επόμενο διάστημα και αναμένεται να φανούν και στο «ράφι». Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε τον Μάη στο +11,2% και διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη - σοκολάτες, γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ