Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - G7 - NATO
«Ατζέντα» η «πίεση στη Ρωσία» και η γεωπολιτική ενίσχυση της Δύσης

Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία με τις «ενδεδειγμένες επενδύσεις» προτάσσει η Γερμανία, ενώ μαίνονται οι μάχες

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για στοχευμένα ρωσικά πλήγματα σε χόβιτζερ που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. από αμερικανικό Μ777 στην περιοχή του Ντονέτσκ)

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για στοχευμένα ρωσικά πλήγματα σε χόβιτζερ που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. από αμερικανικό Μ777 στην περιοχή του Ντονέτσκ)
Με βασική «ατζέντα» την επιτάχυνση αποφάσεων και κινήσεων για μακροπρόθεσμη και συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, για παραπέρα ενίσχυση της γεωπολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής θέσης της «Δύσης» στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες οι 27 ηγέτες προχώρησαν στην έγκριση της απόδοσης σε Ουκρανία και Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα αναμένεται να «δεσμευτούν» να συνεχιστεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία και να εργαστούν για νέες κυρώσεις (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

Επιπλέον, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θεωρούν απαραίτητο μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ να προχωρήσουν και «μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενες στην κατάργηση της ομοφωνίας σε καίριους τομείς.

Για να προετοιμαστεί για την ένταξη νέων μελών, η ΕΕ θα πρέπει να αναμορφώσει τις εσωτερικές της δομές και διαδικασίες, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, προσθέτοντας πως απαιτείται «θεσμική μεταρρύθμιση». Η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα, «ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις για λιγότερη ομοφωνία και περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, π.χ. στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Σολτς μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Καθώς τομείς πολιτικής όπως η εξωτερική πολιτική εξακολουθούν να διέπονται από συστήματα ομόφωνης ψηφοφορίας, η Γερμανία φοβάται ότι η «ικανότητα δράσης» της ΕΕ και η επιρροή του Βερολίνου στις αποφάσεις θα μειώνονται σημαντικά αν ενταχθούν στο μπλοκ νέα μέλη στα οποία έχουν αυξημένη επιρροή οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενα «σχέδιο Μάρσαλ» προτεραιότητα του Βερολίνου

Παράλληλα, ο Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, απέκλεισε ως «αδιανόητη» κάθε πιθανότητα εταιρικής σχέσης με την «επιθετική ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν» στο άμεσο μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο απόσυρσης από την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Παραδέχθηκε επίσης ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά» από διαπραγματεύσεις Κιέβου - Μόσχας και επανέλαβε ότι «μόνο η Ουκρανία αποφασίζει τι είναι σωστό σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».

Αναφέρθηκε σε μια από τις βασικές προτεραιότητες και επιδιώξεις της ΕΕ, την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «εγχείρημα για πολλές γενιές». «Οπως η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμησή της», επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για παροχή «βοήθειας και αλληλεγγύη».

«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Αλλά θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα για την ανοικοδόμηση - και μάλιστα για τα επόμενα χρόνια», είπε και δήλωσε ότι η γερμανική προεδρία στο G7 σκοπεύει να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για τις ενδεδειγμένες επενδύσεις στην Ουκρανία, οι οποίες θα τη βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία.

G7 - NATO: Πίεση στη Ρωσία και στρατιωτική ενίσχυση στην Ανατολική Ευρώπη

«Ενα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία» θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη Βαυαρία από την Κυριακή ως την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα της Ενέργειας, οι τιμές της οποίας εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων», όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο του G7, όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει στα τέλη του μήνα, αναμένεται να τονιστεί η «ανησυχία» των κρατών - μελών για την Κίνα.

Δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας είπε πως το G7 θα συζητήσει τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές», που έχουν γίνει «ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια».

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η λυκοσυμμαχία θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η «ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημειώνουν αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας, ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας θα δείξει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε «μια ειδική σύνοδο εργασίας αφιερωμένη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. Αλμπάρες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Φινλανδός πρέσβης στο ΝΑΤΟ σημείωσε χτες πως η «συμμαχία» «δεν μιλά για διαπραγματεύσεις, μιλά για ενταξιακές συνομιλίες». Ωστόσο, όπως λέει, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δεν έχει προσκαλέσει ακόμη τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις ενταξιακές συνομιλίες, παρότι «έχουμε λάβει ευρεία υποστήριξη για τη συμμετοχή μας. Μια χώρα που έχει θέσει ερωτήματα και η οποία είναι η Τουρκία, υποστηρίζει επίσης την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να λυθούν τα εναπομείναντα ερωτήματα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη».

«Οι περιστάσεις υπαγορεύουν» Ρωσία και Λευκορωσία να λάβουν «επείγοντα κοινά μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ενωσιακού Κράτους, την αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας των στρατευμάτων και του ενιαίου περιφερειακού συστήματος αεράμυνας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, καθώς όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μια εκτεταμένη σύγκρουση και μακρόχρονη γεωπολιτική αναμέτρηση.

Η Βρετανία θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει τους εξοπλισμούς

Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει αμέσως το απόθεμα όπλων και οχημάτων μάχης - ιδιαίτερα τον σύγχρονο εξοπλισμό - που έχει στείλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αρχηγό του Επιτελείου Αμυνας, ναύαρχο Τ. Ραντάκιν.

«Μιλάμε για χρόνια, γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια γρήγορη γραμμή παραγωγής για τα σύγχρονα όπλα» και θα «χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουμε στα αρχικά μας αποθέματα», είπε ο ναύαρχος, μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει σε στενή επαφή με τις αμυντικές βιομηχανίες και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σύντομα με εκπροσώπους των 12 κορυφαίων ομίλων της πολεμικής βιομηχανίας.

Αντίστοιχες συσκέψεις με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία οργανώνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επισπευστεί η παραγωγή εξοπλισμών για να αντικατασταθούν τα αποθέματα του Πενταγώνου.

Ο Ραντάκιν πρόσθεσε πως η Βρετανία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξη νέων όπλων και οχημάτων μάχης.

Σύμφωνα με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, το Λονδίνο έχει ήδη παράσχει στρατιωτικό υλικό αξίας 1,3 δισ. λιρών στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων πάνω από 5.000 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων NLAW, 200 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων «Javelin», συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M270, βλήματα 155 mm, 120 τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας πυραύλων «Starstreak», πυραύλους «Brimstone» κ.ά.

Κίεβο: Εφτασαν οι πρώτοι εκτοξευτές πυραύλων μέσου βεληνεκούς

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) από τις ΗΠΑ έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία διαθέτουν ήδη συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS), αλλά η έκδοση των HIMARS με έξι πυραύλους, που αποστέλλεται στο Κίεβο, είναι πιο προηγμένη, με μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια.

Το βεληνεκές τους, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα είναι στα 80 χλμ., με τη Ρωσία να προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία ζήτησε περίπου 300 από αυτά τα συστήματα. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει μόνο τέσσερα HIMARS στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλουν περισσότερα στο μέλλον.

Η Γερμανία θα στείλει τρία τέτοια συστήματα στην Ουκρανία και άλλα τόσα έχει ανακοινώσει η Βρετανία.

Ρωσικά χτυπήματα στο Μικολάιφ, συνεχίζεται η προέλαση στο Λουγκάνσκ

Στο μεταξύ, δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών φέρεται να χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς προχτές στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, «Bunge» και «Viterra».

Τρεις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν χτες το Μικολάιφ, ενώ η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε άλλους δύο πυραύλους κοντά στην Οδησσό, υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει δεξαμενές καυσίμων και εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού κοντά στο Μικολάιφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

Στο Ντονμπάς, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη σταδιακή προέλαση για πλήρη κατάληψη του Λουγκάνσκ. Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τις πόλεις Λισίτσανσκ και Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, έπειτα από πολλές βδομάδες μαχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη περικυκλωθεί στα χωριά Χίρσκε και Ζολότε, και επίσης «εξοντώθηκε μια ομάδα ξένων μισθοφόρων». Ολα αυτά τα χωριά απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ, δυο πόλεις στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία καθώς μαθαίνουν από λάθη που έγιναν κατά τα προηγούμενα στάδια της εισβολής τους στη χώρα, όπως ο καλύτερος συντονισμός των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων, η βελτίωση της επιμελητείας και των γραμμών εφοδιασμού, δήλωσαν στο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν τα νέα οπλικά συστήματα που παρασχέθηκαν πρόσφατα στις ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, να αλλάξουν αμέσως εν μέρει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, επειδή αυτά τα συστήματα αποστέλλονται μέχρι στιγμής με περιορισμένο βεληνεκές και περιορισμένο αριθμό ρουκετών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκτοξευθούν στο ρωσικό έδαφος.

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν σε στοχευμένες επιθέσεις μερικά από τα νέα όπλα που προμήθευσε η Δύση, μεταξύ των οποίων τα οβιδοβόλα (howitzers) M777, αναφέρει το CNN.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται παζάρια και σχεδιασμοί για την αποστολή F-16 στο Κίεβο(2023-05-19 00:00:00.0)
Κίνα και Νότια Αφρική μπαίνουν στο «παιχνίδι» της «διαμεσολάβησης»(2023-05-17 00:00:00.0)
Η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη» με «τους δικούς της όρους»(2022-08-09 00:00:00.0)
Εντείνονται επιθέσεις και των δύο πλευρών στα νότια και ανατολικά(2022-07-27 00:00:00.0)
«Διεύρυνση» εκατέρωθεν επιδιώξεων με μοχλό τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς(2022-07-26 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ μεγαλώνουν συνεχώς τη ροή δισ. στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο(2022-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ