Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για τις καταστροφές στην Ηλεία

Από την πυρκαγιά στη Βάλμη Ηλείας

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στη Βάλμη Ηλείας
Τη λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας στον νομό Ηλείας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 μέχρι και σήμερα, η έλλειψη μέτρων προστασίας από τις πυρκαγιές στον νομό Ηλείας οδηγεί στην επανάληψη του ίδιου σκηνικού κάθε χρόνο.

Οποια πυρκαγιά και να ξεσπάει πλέον δημιουργεί ανάμεσα στα άλλα μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές περιουσίες των κατοίκων.

Το ίδιο συνέβη και αυτήν τη φορά με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας, καταστρέφοντας ποιμνιοστάσια και ελαιόδεντρα, και πέρασε στα χωριά της Πηνείας, σε περιοχή που είχε καεί και το 2007, απειλώντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές, καταστρέφοντας περιουσίες.

Συγκεκριμένα, μόνο τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν μια σειρά πυρκαγιές σε περιοχές της Ηλείας, απειλώντας το χωριό Λάτα και τους οικισμούς Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα, όπου για όλα ζητήθηκε εκκένωση.

Από τη φωτιά κάηκαν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιέργειες (κυρίως ελιές), ποιμνιοστάσια, ενώ ζημιές υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος στις Πόρτες. Πυρκαγιές σημειώθηκαν επίσης σε Χαρμπιλέικα, Αραξο, Τέμενη, Σαγέικα Αχαΐας, Χάβαρι Ηλείας. Σε εξέλιξη είναι μέχρι και αυτήν τη στιγμή μεγάλη φωτιά στο χωριό Κορυφή στον Πύργο Ηλείας.

Ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, της Περιφέρειας και των δήμων δεν είναι να εκκενώνουν τα χωριά και μετά να προωθούν τις επενδύσεις πάνω στα καμένα, ξεκληρίζοντας τους αγρότες και συνολικά τους κατοίκους της περιοχής. Ούτε να μαζεύουν τα συντονιστικά Πολιτικής Προστασίας και στην ουσία να μην παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης. Ολοι αυτοί έχουν διαχρονικές ευθύνες για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και για τα έργα που κάθε Σεπτέμβρη λέμε και λένε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά μέχρι τον Ιούνη δεν έχουν προχωρήσει.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών με μηνύματα στα κινητά των κατοίκων για εκκένωση οικισμών δεν δίνει καμία λύση στο διαχρονικό πρόβλημα. Ακόμα όμως και αυτή η προτροπή για εγκατάλειψη των σπιτιών στις περιοχές όπου ξεσπά πυρκαγιά γίνεται άναρχα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο για το τι θα κάνουν όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι, άρρωστοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες να περιπλανιούνται μέσα στη νύχτα, χωρίς φαγητό και νερό, σε περιοχές οι οποίες είναι μια ανάσα από τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από το Αγραπιδοχώρι.

Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που βάζει στο ζύγι την αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση:

- Για να μη ζήσουν οι κάτοικοι ξανά τις περσινές καταστάσεις στον νομό. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για έργα αντιπυρικής θωράκισης και πρόληψης, να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη πυροπροστασία του νομού εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Για τη στελέχωση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επαρκές προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

- Για να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι και φέτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ