Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G20
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπώλησε τη συνάντηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπώλησε τις παρεμβάσεις αλλά και τις διμερείς συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ανοίγοντας τη συνάντηση η Ρέτνο Μαρσούντι, ΥΠΕΞ της Ινδονησίας (που έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία του G20 και έως τώρα απέχει από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας), ανέφερε ότι «έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης».

Από τη πλευρά της Κίνας ο Γουάνγκ Γι - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - επέλεξε να σημειώσει ότι «οι χώρες πρέπει να εμμείνουν στην αληθινή πολυμέρεια και να αναπτύξουν μια εποικοδομητική εταιρική σχέση σε αυτήν την προκλητική περίοδο», υποστηρίζοντας ότι «οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαβουλεύσεις και οι διεθνείς κανόνες να συνδιαμορφώνονται και να αποτελούν αντικείμενο επιτήρησης από κοινού». Ακόμα, «φωτογραφίζοντας» τις απανωτές διευρύνσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «αν θέσουμε την ασφάλεια της χώρας μας πάνω από την ασφάλεια των άλλων χωρών και δυναμώσουμε τις στρατιωτικές συμμαχίες, αυτό θα διαιρέσει τη διεθνή κοινότητα και τελικά θα ζημιώσει την ασφάλεια».

Μεσοβδόμαδα, να σημειωθεί, είχαν προηγηθεί και πάλι υψηλοί τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με πιο χαρακτηριστική την κατηγορία του επικεφαλής του FBI ότι η Κίνα αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα» και την απάντηση του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ «για να υπερασπιστούν την ηγεμονία τους και τους εγωιστικούς καρπούς τους» παραβιάζουν «βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων».

Σημειωτέον, στην Ινδονησία αναμενόταν μεταξύ άλλων και συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κίνας, ενώ οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, Μ. Μάιλι και Λι Τσουοσένγκ, είχαν την Πέμπτη συνομιλία συζητώντας - σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά - «την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, μετά την οποία είπε ότι «Ρωσία και Κίνα συνέχισαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους αλληλεπίδραση εν μέσω μιας δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης, λαμβάνοντας ίδιες ή παρόμοιες θέσεις στην τεράστια πλειοψηφία των θεμάτων που συζητιούνται. Επιβεβαίωσαν δε την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να βαθαίνουν τον συντονισμό στην εξωτερική πολιτική». Μίλησε ακόμα για «στρατηγική» που «επιδιώκει οι δύο χώρες μας να αντιμετωπίσουν την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους (...) Σε αντίθεση με την ανοιχτά επιθετική πολιτική της Δύσης, που αναζητεί τη διατήρηση της προνομιακής της θέσης και ηγεμονίας στις παγκόσμιες σχέσεις, η δική μας στάση κερδίζει στήριξη και εκτίμηση μεταξύ των συμμετεχόντων στις διεθνείς σχέσεις».

Οσον αφορά την ίδια τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, αυτήν τη φορά - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - δεν υπήρξε ούτε αναμνηστική φωτογραφία, ούτε κοινό ανακοινωθέν.

Ο Λαβρόφ αποχώρησε νωρίτερα από τις εργασίες - ενώ μάλιστα ετοιμαζόταν να πάρει τον λόγο η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ - υποστηρίζοντας πως η συζήτηση «ξέφυγε σχεδόν αμέσως μόλις πήραν τον λόγο (σ.σ. μέλη του ευρωατλαντικού μπλοκ) σε μια φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι (...) Δεν θα τρέξουμε πίσω από κανέναν που προτείνει μια συνάντηση». Είπε ακόμα ότι «αν η Δύση δεν επιθυμεί τέτοιες συνομιλίες ή εύχεται η Ουκρανία να κερδίσει στο έδαφος τη Ρωσία - τότε ίσως δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με τη Δύση».

Κατά τ' άλλα, ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι απέτυχε η προσπάθεια να μποϊκοταριστεί η συμμετοχή της Ρωσίας, ενώ «έλαβε πλατιά στήριξη η άποψη για την ανάγκη προώθησης μιας πολυκεντρικής δομής της παγκόσμιας τάξης και εκδημοκρατισμού της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς επίσης μιας ευρύτερης δέσμευσης στον διάλογο στις πολυμερείς πλατφόρμες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ