Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εγκαίνια του IGB με παραπομπές στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας, παρέστησαν την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Εχει μήκος 182 χιλιομέτρων, συνδέει το σύστημα στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora. Σε πρώτη φάση, έχει δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η λειτουργία του προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το αργότερο την 1η Οκτώβρη.

«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό», τόνισε στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, εντάσσοντας ανοιχτά και αυτό το έργο στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ρόλο «ενεργειακού κόμβου» και πρωταγωνιστή για να «τρέξει» ο ενεργειακός σχεδιασμός των ΗΠΑ στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με τη διακίνηση του - πανάκριβου - αμερικανικού LNG.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως αυτόν τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου, που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τον βάζει στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει την ολοκλήρωση του έργου θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του το ξεκίνησε: «Ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και παρέχει φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, στους Βούλγαρους καταναλωτές»!

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός περιόδευσε στον νομό Ροδόπης, συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, όπου είχε και συναντήσεις με τους τοποτηρητές μουφτήδες Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και Ξάνθης. Παρέστη επίσης στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ επισκέφτηκε και το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και με «τσουνάμι» ενεργειακής φτώχειας θα πληρώσει ο λαός τους ανταγωνισμούς (2022-02-23 00:00:00.0)
Σκληρή σύγκρουση για το αέριο (2009-12-25 00:00:00.0)
Συμφωνίες για το «Νότιο Ρεύμα» (2009-11-17 00:00:00.0)
«Ναμπούκο»: Λογαριασμός χωρίς τον ξενοδόχο; (2009-07-19 00:00:00.0)
Ρωσική ενεργειακή αντεπίθεση διαρκείας (2005-09-25 00:00:00.0)
«Τρύπιες» οι δεξαμενές στη Ρεβυθούσα! (1999-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ