Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τιμούν το έργο και τη δράση του

Σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, μουσικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ «ντύνονται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά

Στη γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη, τα Χανιά, διοργανώνεται από το 2015 και αναβαθμίζεται φέτος, ως φόρος τιμής για τον έναν χρόνο από τον θάνατό του, το διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και τον Παγκρήτιο Σύλλογο «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη με την εκδήλωση «Η Κρήτη στη συμφωνική μουσική του Μίκη», στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη με την εκδήλωση «Ο Μίκης αφηγείται...» στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Ενα νέο φεστιβάλ σε Αθήνα και Ζάτουνα

Στο πλαίσιο του ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη διοργανώνεται επίσης το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης - ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα», που ο ίδιος είχε οραματιστεί, με συνδιοργανωτές το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, τον δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στη Ζάτουνα, όπου ο Μίκης έζησε εξόριστος από τη δικτατορία το 1968 - 1969. Εκεί θα εγκαινιαστεί το Σάββατο σχετική έκθεση στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και θα ακολουθήσει καφές στο «Καφενείο του Μίκη». Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας θα διεξαχθεί και τις δύο μέρες συμπόσιο με γενικό θέμα «Ο Μίκης του πνεύματος, του πολιτισμού και της πολιτικής», όπου θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, της πολιτικής, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κ.ά. Οι εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου θα κλείσουν με μουσική βραδιά από την Παιδική - Εφηβική Χορωδία «Στέφανος Καρδιόλακας» και το βράδυ της Κυριακής με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με τους Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέρια Μαργιολά και Αγγελο Θεοδωράκη - Παπαγγελίδη.

Επίσης το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο στις 9 μ.μ. πραγματοποιείται μουσική παράσταση με τίτλο «Θύμησες! 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το "Σπίτι του Ηθοποιού"», την οποία διοργανώνει το ίδρυμα «Το Σπίτι του Ηθοποιού». Στην παράσταση Ελληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν και πάλι τις 18 ξεχωριστές μελωδίες - «θύμησες» από το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2001 με 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία είχε παραχωρήσει ο ίδιος για τη δημιουργία και λειτουργία του «Σπιτιού του Ηθοποιού». Συμμετέχουν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η 40μελής χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων (με δάσκαλο τον Αναστάσιο Πλίτση).

Στην Πάτρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη, προσκαλεί την Μπέττυ Χαρλαύτη σε μια συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ. στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Συμμετέχουν η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης», υπό την μαέστρο Λίνα Γερονίκου, και εξαμελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών.

Στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στην Κρήτη, στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου (ώρα προσέλευσης: 7 μ.μ.). Το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου. Παράλληλα θα διεξάγονται δράσεις στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ