Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή

Αλλη μια συνεκπαίδευση με τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έγινε την Τετάρτη, συγκεκριμένα μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο «USS GEORGE H.W. BUSH» των ΗΠΑ (μπήκε πρόσφατα στη ζώνη της Μεσογείου, αντικαθιστώντας το «TRUΜΑΝ»), στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, η οποία εξελίσσεται σε άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με τον ρωσικό Στόλο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν δύο ελληνικά F-16 και δύο F-18 από το αεροπλανοφόρο, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», περιγράφεται από ελληνικής πλευράς η βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς περικύκλωσης της Ρωσίας στις κόντρες του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Eπίσης, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ΝΑΤΟικής κοπής τριμερής άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «BALKAN SPIRIT - 22», που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Tsrancha Training Complex στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Αποσκοπούσε στην «επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 9 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκε το Σχολείο «Safety for Journalists» στο Κιλκίς, στην έδρα του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), το οποίο διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την Εδρα Jean Monnet for European Integration Journalism. Επισήμως, «αποσκοπούσε στην παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και νέους φοιτητές δημοσιογραφίας που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα πολεμικού ανταποκριτή», στη στοίχιση βασικά δημοσιογράφων πάνω στις «συντεταγμένες» που δίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, για να προσανατολίζουν τις ανταποκρίσεις πάνω στα πρότυπα και προτάγματα των ΕυρωΝΑΤΟικών. Την εκπαίδευση παρακολούθησαν 13 δημοσιογράφοι και φοιτητές, μεταξύ των οποίων και προσωπικό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, στον απόηχο όσων αποφασίστηκαν αρχές της βδομάδας στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας στης ΕΕ στην Πράγα, για «συστηματική εκπαίδευση» ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, στην Αθήνα συζητείται - κατά πληροφορίες - σενάριο να σταλούν σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες εκπαιδευτές των Ειδικών Δυνάμεων με ευθύνη της προαναφερόμενης ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς μαχητές.

Ετσι κι αλλιώς, την επόμενη βδομάδα ετοιμάζεται στη Γερμανία άλλη μια συνάντηση ευρωατλαντικών χωρών, από αυτές που γίνονται το τελευταίο διάστημα με «αμερικανική πρωτοβουλία», ώστε οι χώρες της Δύσης να βάλουν στο τραπέζι ξανά τι μπορούν να στείλουν το ταχύτερο δυνατόν ως βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι, καθώς ο χρόνος προ του επερχόμενου χειμώνα τρέχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ