Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Μένουμε «αμερόληπτοι» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, θέλουμε ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ

«Με ρώτησαν πρόσφατα αν υπάρχει αλλαγή στο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ στο Αιγαίο. Η απάντηση είναι όχι. Η συνεργασία μας στην ασφάλεια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα μεροληψίας ή ανισορροπίας απέναντι σε οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, προσθέτοντας πως «επί του παρόντος, οι κοινές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στον τερματισμό του βάναυσου και παράλογου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, κυρίως ανεβάζοντας την επισιτιστική ασφάλεια σε υψηλότερο σημείο και εγκαθιδρύοντας διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Με αυτή την αποκαλυπτική δήλωση, ο Αμερικανός πρέσβης φρόντισε για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσει ότι το βασικό για τις ΗΠΑ είναι η διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που σηματοδοτεί πορεία «επώδυνων διευθετήσεων» και στα Ελληνοτουρκικά.

Η δήλωση του Φλέικ ακολούθησε προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχαν (μετά από την πρόσφατη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί) κατ' ιδίαν συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, η Αγκυρα υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει με κανέναν τρόπο να υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την προκλητική της ρητορική και τις προκλητικές ενέργειές της που παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο».

Μεταξύ άλλων, ο Καλίν επανήλθε στην προσδοκία της κυβέρνησής του για έγκριση των αιτημάτων που αφορούν την αναβάθμιση αλλά και νέες αγορές «F-16», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει και την «ανησυχία» της Αγκυρας για την ένταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Νέες προκλήσεις αλλά και πρόσκληση σε συνάντηση

Ολα αυτά, ενώ η Αγκυρα επανέλαβε χτες διά στόματος υπουργού Αμυνας αυτήν τη φορά ότι είναι έτοιμη για νέα συνάντηση με την Αθήνα.

Οπως είχε αναφέρει και μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, ο Χουλουσί Ακάρ επέλεξε χτες να πει πάλι ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων» και προσθέτοντας ότι «εμείς ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε». Υποστήριξε ακόμα ότι «εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου», τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν», αλλά και ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός».

Την ίδια ώρα ο Ιμπραχίμ Καλίν έλεγε στο «Α Χαμπέρ»: «Ημασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων. Ηταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες...».

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία

Στο μεταξύ, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι η Τουρκία προχώρησε χτες σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου δικής της κατασκευής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές αλλά και σχετικά βίντεο, το πρακτορείο μετέδωσε ότι χρησιμοποιήθηκε μια κινητή πλατφόρμα για να εκτοξευθεί ο πύραυλος από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη - λιμάνι του Ρίζε, γύρω στις 7 π.μ. Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα και έπεσε ανοικτά του λιμανιού της Σινώπης.

Οχι στη στασιμότητα λέει η Λευκωσία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφούν και οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, που μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Economist» στην Κύπρο, είπε ότι «εμείς δεν θα βαδίσουμε στον δρόμο της ρητορικής της παραφροσύνης, αλλά στον δρόμο του ορθολογισμού και του Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια ώρα δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ και να αποδεχτώ αυτή την παρατεταμένη στασιμότητα που οδηγεί στη διχοτόμηση».

Μιλώντας σε συζήτηση που εστίασε στην «περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής», ο Κύπριος υπουργός σημείωσε πως ανήκει στη σχολή που θέλει την Κύπρο να έχει μια πολυθεματική και μεστή εξωτερική πολιτική που να παράγει αποτελέσματα και όχι εντυπώσεις, όπως αναμεταδόθηκε ευρέως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ