Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συμβολική για όλη την περιοχή» η επικίνδυνη Συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ

Συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους κομμάτων

Eurokinissi

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων.

«Σε αυτές τις συναντήσεις αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε κατόπιν ο υπουργός. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς», πρόσθεσε, ζητώντας τη στοίχιση στην πολιτική της εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που οδηγεί τον λαό ολοταχώς σε μεγάλες περιπέτειες.

Γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προχθές στο Λουξεμβούργο, συναντήσεις όπου μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το πρόσφατο «μνημόνιο» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, ενώ εξήρε «το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου, και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή», αποσιωπώντας ότι η συμφωνία αυτή έχει στον πυρήνα της τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και πολυεθνικών κολοσσών της Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι «όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ομως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια έψεξε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής». Εθεσε δε θέμα γιατί δεν έχει γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, ενώ παρέπεμψε στην ΕΕ που τάχα θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αποσιωπώντας τις πολυεπίπεδες οικονομικές, επιχειρηματικές και στρατιωτικές σχέσεις που η Ευρωένωση διατηρεί με την Αγκυρα. Εβαλε κι αυτός στόχο ότι «προφανώς όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου», με «προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», όπου «μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας» όπως είπε.

Στο μεταξύ, από τη Θάσο όπου βρέθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην «παρουσία των φίλων μας, και όταν λέω φίλους εννοώ τους συμμάχους και εταίρους μας στο στρατόπεδο στο οποίο ανήκουμε, στον δυτικό κόσμο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ», ως διασφάλιση τάχα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν όλοι τους ωθούν στο τραπέζι των «διευθετήσεων», όπου αυτά κόβονται και ράβονται με ΝΑΤΟικό «πατρόν».

Αποκαλυπτικό ήταν τέλος το στιγμιότυπο με τον υπουργό Αμυνας να παραπέμπει στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις στις εκδηλώσεις, ως απάντηση τάχα σε «όσους άφρονες, θα έλεγα, έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο στη λίστα των διεκδικήσεών τους», αλλά «η παρουσία εδώ του πρέσβη των ΗΠΑ, και επομένως του επίσημου εκπροσώπου των συμμάχων μας, της αμερικανικής κυβέρνησης, νομίζω στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα». Ο Τσούνις πάντως δεν έκανε κάποια αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, αρκούμενος να πει ότι ...θα πάει για διακοπές το καλοκαίρι στο νησί.

  • Στο μεταξύ αργότερα χτες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναμενόταν να βρεθεί στο Κίεβο για συναντήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, δίνοντας μερικά ακόμα διαπιστευτήρια εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ