Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών κοντά στην Αλάσκα

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, αμερικανικά αεροσκάφη ανακοινώθηκε ότι αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 τη Δευτέρα κοντά στις ακτές της Αλάσκας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης αεροπορικής ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD), δύο αμερικανικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ισάριθμα ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 κατά την είσοδό τους στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Αλάσκας. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη «έμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά».

Η ζώνη της Αλάσκας εκτείνεται έως και 320 χλμ. από τις ακτές. Ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι η ρωσική δραστηριότητα στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης «δεν θεωρείται απειλή ή πρόκληση». Οι δε αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών σε αυτήν τη ζώνη, που βρίσκεται πολύ κοντά στη ρωσική Απω Ανατολή, είναι σχετικά συχνές.

Στην ανακοίνωση της NORAD πάντως εκφράζεται η ετοιμότητα για τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιλογών για την προάσπιση της «κυριαρχίας της Βόρειας Αμερικής και της Αρκτικής».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του ανακοίνωσε χτες ότι δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS πραγματοποίησαν πτήση διάρκειας 12 ωρών πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Βερίγγειο Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οχότσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ