Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίστηκαν τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα σε υποδομές Ενέργειας

ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν το Ιράν με νέες κυρώσεις για drones με τα οποία φέρεται να προμήθευσε τη Μόσχα

Russian Defense Ministry Press

Με νέες επισημάνσεις της Μόσχας για σοβαρά χτυπήματα με «δυτικά όπλα» στο Ντονμπάς, που προσαρτήθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία, αλλά και νέες «προειδοποιήσεις» ότι όλες οι κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές βρίσκονται «υπό πυρηνική προστασία», την ίδια ώρα που το ευρωατλαντικό μπλοκ εντείνει συνεχώς την πολύμορφη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου με στόχο την ανακατάληψη εδαφών στις εν λόγω περιοχές, προστίθενται καθημερινά νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Εδώ και βδομάδες η Μόσχα υπογραμμίζει καθημερινά ότι θεωρεί το ΝΑΤΟ άμεσο μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Χθες, φιλορώσος στρατιωτικός του Ντονέτσκ τόνισε ότι οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή πραγματοποιούνται κυρίως με δυτικά πυραυλικά συστήματα και δυτικές οβίδες, «με βαρύτερες απώλειες» σε υποδομές και ανθρώπινες ζωές.

Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις αφήνουν να εννοηθεί πως σχεδιάζεται «απάντηση» με περαιτέρω κλιμάκωση. Υπενθυμίζεται ότι τις ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν τη γέφυρα της Κριμαίας έχει ακολουθήσει από τις 10 Οκτώβρη ένα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones εναντίον ουκρανικών υποδομών σε όλη την Ουκρανία.

Χθες συνεχίστηκαν τα ρωσικά χτυπήματα σε πολλές πόλεις στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, ενώ προχθές είχαν εξαπολυθεί επιθέσεις κυρίως με drones, προκαλώντας νέες διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης σε περιοχές του Κιέβου και αλλού.

«Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν από αέρος και θαλάσσης, με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς, τη στρατιωτική διοίκηση και τα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και αποθήκες με πυρομαχικά και ξένης κατασκευής όπλα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τα περισσότερα χτυπήματα έγιναν με ρωσικούς πυραύλους - σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές - στην πρωτεύουσα Κίεβο και στις πόλεις Κριβί Ριχ, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζιτομίρ και Μικολάιφ, σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές.

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη σε όλη τη χώρα» και ότι είναι «απαραίτητο όλη η χώρα να προετοιμαστεί για πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και στη θέρμανση», ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε ότι το 30% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τις 10 Οκτώβρη, ενώ επανέλαβε ότι δεν «υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» όσο ο Βλ. Πούτιν είναι Πρόεδρος της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο ρωσικός στρατός ανακατέλαβε τον οικισμό Γκορομπίβκα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβρη, μετά την ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.

Επίσης, η Ρωσία ρίχνει ήδη στο μέτωπο χιλιάδες Ρώσους εφέδρους, ενώ στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης έχουν επιστρατευτεί ήδη 222.000. Η μερική επιστράτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι πολλές περιοχές έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Στη Λευκορωσία, όπου περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα με την Ουκρανία, οι αρχές δεν έχουν σχέδια για επιστράτευση, καθώς «ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι αρκετά ισχυρές για να διατηρήσουν την ασφάλεια του έθνους», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θα υπερασπιστούμε όμως τη χώρα μας αν κάποιοι θερμοκέφαλοι περάσουν τα σύνορά μας. Θα κινητοποιηθούμε και θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», προειδοποίησε ο Λευκορώσος αξιωματούχος.

Ενδεικτικές της κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι και οι ανακοινώσεις από τον νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σ. Σουροβίκιν, ο οποίος ανέφερε ότι «η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», με συνεχείς ουκρανικές αντεπιθέσεις σε ρωσικές θέσεις, κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ - Κρίβι Ριχ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος και ο φιλορώσος κυβερνήτης της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει περιοχές της περιφέρειας της Χερσώνας, επικαλούμενοι τον κίνδυνο να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Η Ουκρανία αναγνώρισε ως «προσωρινά κατεχόμενη» την Τσετσενική Δημοκρατία

Σε μία ακόμα κίνηση όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας σε συνεδρίαση της Ολομέλειας αναγνώρισε την «Τσετσενική Δημοκρατία - Ιτσκέρια» ως «προσωρινά κατεχόμενη» από τη Ρωσία και καταδίκασε τη «γενοκτονία του τσετσενικού λαού».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 287 από τους 351 βουλευτές, ενώ 64 βουλευτές δήλωσαν παρόντες. «Ως πρόεδρος της διακομματικής ένωσης "Υπέρ του ελεύθερου Καυκάσου", θεωρώ ότι είναι μια άκρως σημαντική απόφαση. Ο Πούτιν εδώ και καιρό προσπαθεί να υποδουλώσει τον τσετσενικό λαό, τοποθέτησε τον δικό του γκαουλάιτερ, Καντίροφ, και τώρα υποχρεώνει τους Τσετσένους να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών. Η Ρωσία πρέπει να απο-αποικιοποιηθεί και η Ιτσκέρια πρέπει να είναι ελεύθερη», δήλωσε Ουκρανός βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δυνάμεις της Τσετσενίας (που αποτελεί τμήμα της Ρωσίας) έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, προήχθη πρόσφατα σε αντιστράτηγο από τον Πούτιν.

Καθημερινές οι αναφορές για χρήση πυρηνικών

Στο μεταξύ, σταθερά και τα δύο στρατόπεδα συντηρούν το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι και οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε η Μόσχα μετά τα δημοψηφίσματα (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) εμπίπτουν στην προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

«Ολα αυτά τα εδάφη αποτελούν αναφαίρετα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όλα προστατεύονται. Η ασφάλειά τους προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο έδαφος της Ρωσίας», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας, διακηρύσσοντας ότι τα προσαρτημένα εδάφη θα είναι μέρος της Ρωσίας «για πάντα». Ωστόσο η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές και δεν έχει ακόμα καθορίσει τα σύνορά τους.

Κυρώσεις στο Ιράν για τα drones

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αξιοποιείται από τις ΗΠΑ και για να εντείνουν την πίεση στο Ιράν, που τα τελευταία χρόνια έχει στενές συμμαχικές σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία.

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προχθές ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη ότι ψεύδεται και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις επιθέσεις που εξαπολύει στην Ουκρανία.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν - Πιερ ισχυρίστηκε πως υπάρχουν «αποδείξεις» ότι η Τεχεράνη εξετάζει την πώληση περισσότερων drones στη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής «Shahed-136» τις τελευταίες βδομάδες. Το δε Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει τη Ρωσία με τηλεκατευθυνόμενα drones, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως δεν έχει σχετικές πληροφορίες.

Η Ουάσιγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν.

«Η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν θα έπρεπε να θεωρείται από ολόκληρο τον κόσμο (...) πολύ σοβαρός κίνδυνος», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η Μόσχα στράφηκε για προμήθειες στην Τεχεράνη μαρτυρά την «τεράστια πίεση» που δέχεται η Ρωσία, μετά τις απώλειες που υπέστη στην Ουκρανία, και πλέον είναι «υποχρεωμένη να καταφύγει σε χώρες ελάχιστα αξιόπιστες, όπως το Ιράν, για να προμηθευτεί υλικό και εξοπλισμούς».

Οι χώρες της ΕΕ θέλουν να επανεξετάσουν τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πότε παραδόθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες. Αρκετές αναφορές και εκτιμήσεις πληροφοριών κατέληξαν ότι τα drones παραδόθηκαν πιθανότατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Χθες, στο μεταξύ, η Ουκρανία έλαβε 2 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, την πρώτη δόση ενός πακέτου της ΕΕ ύψους 5 δισ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί οι προχθεσινές αποφάσεις των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας για παροχή άλλων 500 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 3 δισ. ευρώ, πέρα από τις αποστολές όπλων από τα ξεχωριστά κράτη της ΕΕ.

Ισχυρές εκρήξεις δείχνουν προκαταρκτικές έρευνες στους «Nord Stream»

Μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς αερίου «Nord Stream» στο δανέζικο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε χθες η αστυνομία της Κοπεγχάγης, ενώ η σουηδική εφημερίδα «Expressen» έγραψε ότι ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό «Nord Stream 1».

Περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Τα ευρήματα της Δανίας φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτά των Σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι λένε ότι δύο άλλες οπές στους αγωγούς φαίνεται επίσης πως προκλήθηκαν από εκρήξεις και ότι η υπόθεση ερευνάται ως πράξη δολιοφθοράς.

Στο μεταξύ, Γερμανία, Δανία και Σουηδία είχαν ανακοινώσει διεθνή συνεργασία στις έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά την περασμένη βδομάδα η Στοκχόλμη ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να μοιραστεί τα αποτελέσματα των ερευνών, «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ απέλυσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στην Τεχνολογία της Πληροφορίας (BSI), Αρνε Σένμπομ, ο οποίος είχε επικριθεί για τις επαφές του με το «Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας», που θεωρείται ότι σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Σένμπομ είχε απαγορεύσει στους εργαζόμενους της BSI να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ομάδας, ο ίδιος ωστόσο ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε επετειακή εκδήλωσή της τον περασμένο μήνα.

Ρωσικό μαχητικό συνετρίβη σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους σε πολυκατοικία στη νότια Ρωσία προχθές το βράδυ, ενώ 18 έχουν τραυματιστεί.

Η συντριβή έγινε στην πόλη Γέισκ, ρωσικό λιμάνι και θέρετρο ακριβώς νότια της ουκρανικής πόλης Μαριούπολη, απέναντι από την Αζοφική Θάλασσα.

Το μαχητικό - βομβαρδιστικό Σουχόι Su-34 συνετρίβη στο κτίριο λίγο μετά την απογείωσή του από την κοντινή αεροπορική βάση Yuzhny, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η αιτία της συντριβής ήταν πυρκαγιά στον κινητήρα η οποία εμπόδισε το τζετ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βομβαρδισμούς ή για εμπλοκή άλλων αεροσκαφών, να κερδίσει ύψος.

Το αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, μετέφερε ωφέλιμο φορτίο που πυροδοτήθηκε μετά την πρόσκρουση, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν τη φωτιά για αρκετή ώρα. Η πολυκατοικία στην οποία έπεσε ήταν εννιαώροφη, με περίπου 600 ενοίκους. Και οι δύο πιλότοι ενεργοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Πρόκειται για το δέκατο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συντρίβεται από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ