Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στη Βαλτική με ευρωατλαντική ατζέντα

Με την ευρωατλαντική ατζέντα ...ανά χείρας επισκέπτεται από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης Λιθουανία και Εσθονία, έχοντας σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των δυο χωρών.

Στο τραπέζι των επαφών μπαίνουν οι εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ενώ παράλληλα ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημερώνει και για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, πάντα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, για τη συνοχή του οποίου στη ΝΑ του πτέρυγα κόπτονται όλοι τους.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός βρέθηκε χτες το πρωί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου στις κοινές δηλώσεις με την Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκριντα Σιμονίτε, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή και χιλιοειπωμένη αμερικανοΝΑΤΟική δέσμευση, είπε ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», την ώρα βέβαια που το κόστος των κυρώσεων επωμίζονται οι λαοί της Ευρώπης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε, ενώ δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να στηρίξει «πρωτοβουλία» των Βαλτικών κρατών για τη συγκρότηση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Εάν διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, θα έλεγα ότι αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν», «επί της αρχής, είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε στους συνομιλητές του ότι «η πολυεπίπεδη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως η Τουρκία «υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» και πως «το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ», μεταφέροντας επί της ουσίας την αγωνία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για διατήρηση της συνοχής της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή, εν μέσω σφοδρής όξυνσης των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.

«Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στον διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε παραπέρα, σε άλλο ένα σήμα προς την τουρκική αστική τάξη να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο «διευθετήσεων» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου και να βαδίσουν για τα περαιτέρω.

Επιπλέον, επιμένοντας για «ευθυγράμμιση» όλων των χωρών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επέκρινε τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος», στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οσον αφορά τα Ενεργειακά, Μητσοτάκης και Σιμονίτε εξέφρασαν την αναγκαιότητα να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ (συνεδριάζουν τον Νοέμβρη) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία βέβαια στόχο έχει την προάσπιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων και όχι τις ανάγκες των λαών. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η παρέμβαση στην αγορά είναι πραγματικά επιβεβλημένη», είπε ο Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αποτυχία εάν οι υπουργοί Ενέργειας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν», αποσιωπώντας βέβαια ότι οι καθυστερήσεις αυτές στη λήψη αποφάσεων αντανακλούν σφοδρές αντιθέσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, κανονίζοντας μεταξύ τους μπίζνες, ο πρωθυπουργός συζητούσε στο Βίλνιους τη «δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων, στις υποδομές, στις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», όπως διέχεαν από το Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός φρόντισε να επισκεφθεί το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια (NATO Energy Security Centre of Excellence), που λειτουργεί στο Βίλνιους, όπου και ενημερώθηκε για ζητήματα ασφάλειας ενεργειακών υποδομών.

Αργότερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Ταλίν της Εσθονίας, όπου ξεκινά επαφές που ολοκληρώνονται σήμερα.

Και νέες «επισημάνσεις» Ζαχάροβα

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Mαρία Ζαχάροβα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μη πρόσκληση της Ρωσίας στους πρόσφατους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, λέγοντας ότι «προδώσατε τους εαυτούς σας». Προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «να ξαναγράψει την Ιστορία», ενώ απευθυνόμενη στους Ελληνες πολίτες τονίζει: «Είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να σβηστούν από τη μνήμη οι κοινές μας σελίδες της ιστορίας, δεν θα ξεχάσει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας για να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε την ανακοίνωσή της με μία σαφή προειδοποίηση: «Οι άνθρωποι που ξεχνάνε τη δική τους ιστορία, προδίδουν τους εαυτούς τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ