Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Με «καρότο» και πιέσεις αξιώνει «ευθυγράμμιση στην εξωτερική πολιτική»

«Στενό μαρκάρισμα» στο Βελιγράδι

Την επιδίωξη της ΕΕ για πιο αποφασιστική «ευθυγράμμιση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις Βρυξέλλες, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία περιόδευσε στην περιοχή ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, 500 εκατ. ευρώ «βοήθειας» για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της «ενεργειακής κρίσης».

Από το Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 165 εκατομμύρια ευρώ την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης» ειδικά στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα (η οποία διατηρεί ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία). Καθόλου τυχαία, με τον Βούτσιτς επισκέφτηκαν τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Σερβία με τον αγωγό IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας) και θα διασφαλίζει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Ελλάδα, μέσω του αγωγού TAP και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Μεταξύ άλλων η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη Σερβία η ΕΕ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή αγωγού αερίου προς την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή, τόνισε για το Βελιγράδι ότι «είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, διότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες». Οι παραπάνω επισημάνσεις αφορούν στην απαίτηση των Βρυξελλών να ενταχθεί και η Σερβία στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να υπάρξει συνολικότερη «ευθυγράμμιση» του Βελιγραδίου στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Από τη μεριά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε ότι «η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» αλλά αναρωτήθηκε «γιατί και η ακεραιότητα της Σερβίας δεν γίνεται σεβαστή» (επισήμανση για το θέμα του Κοσόβου), για να προσθέσει ότι «καταλάβαμε το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (...) Θα εξετάσουμε όλα τα άλλα ζητήματα και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ΕΕ».

Σερβία - Κόσοβο: Ρόλο μεσολαβητή αναζητά η Αγκυρα

Την ίδια στιγμή, τις δικές της κινήσεις στα Βαλκάνια μελετά η Τουρκία, εν αναμονή νέων εξελίξεων στα παζάρια Σερβίας - Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι ουσιαστικά δόθηκε νέα αναβολή στην απόφαση της Πρίστινας για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας των σερβικών οχημάτων που κυκλοφορούν στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η προηγούμενη διορία αναμενόταν να λήξει χτες, 31 Οκτώβρη.

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για τα Βαλκάνια, Σάμπρι Ντεμίρι, είπε ότι η Αγκυρα περίμενε τις πρόσφατες συναντήσεις Βούτσιτς - Κούρτι «για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και να δούμε πόσο έχουν προχωρήσει με αυτή τη συμφωνία και μετά να παρέμβουμε ως μεσολαβητές και να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τρόπο συμφωνίας». Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Πρόσφατα, η Κοσοβάρα Πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτη μια μεσολάβηση Ερντογάν για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Σημειώνουμε ότι την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, ανακοίνωσε ότι η κατάσχεση των οχημάτων που θα διατηρούν σερβικές πινακίδες αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλη και θα εξεταστούν προτάσεις κλιμακούμενων κυρώσεων (προστίμων κ.τ.λ.). Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μειώσεις φόρων για όσους αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες μέχρι 31 Μάρτη και σχολίασε ότι με τη στάση αυτή η Πρίστινα αφενός επιβάλλει τον νόμο και αφετέρου ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία ανησυχεί για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και πέραν αυτού.

Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα σχετικές «εκκλήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για μια νέα αναβολή της σχετικής διαδικασίας, σημαίνοντας νέο γύρο όξυνσης των παζαριών για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ