Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου ως το 2035 βλέπει ο ΟΠΕΚ

Την εκτίμησή του ότι η κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 13%, φτάνοντας στα 109,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2035, και θα διατηρηθεί γύρω από αυτό το επίπεδο για άλλη μία δεκαετία, σημειώνει ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές του πετρελαίου.

Σε αυτήν τη βάση και καθώς εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις για την «ενεργειακή μετάβαση», τις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες κ.ο.κ., ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα ήταν επικίνδυνη η πολιτική εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις ευρωατλαντικές αντιδράσεις για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ (συμμετέχει και η Ρωσία) να μειώσει σημαντικά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβρη, ο Εμιρατινός υπουργός Ενέργειας, Σουχάιλ αλ Μαζρούι, είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι διατεθειμένος να παράσχει στον κόσμο το πετρέλαιο που χρειάζεται και ότι εάν οι καταναλωτές χρειαστούν μεγαλύτερη ποσότητα, η συμμαχία των μεγάλων παραγωγών «απέχει μόνο ένα τηλεφώνημα» για να ανταποκριθεί σε αυξημένες ανάγκες. Μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση του κλάδου στο Αμπου Ντάμπι πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τον ΟΠΕΚ+ και ότι αυτός θα «εξισορροπήσει» την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς εξακολουθεί να επιχειρείται στοχοπροσηλωμένα το άνοιγμα νέων «πράσινων» πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια, η ΕΕ αποφάσισε τον τερματισμό της πώλησης καινούργιων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035, στο πλαίσιο του σχεδίου «Fit for 55».

Χαρακτηριστικό είναι, βέβαια, ότι με τη λεγόμενη «τροπολογία Ferrari», μονοπώλια πολυτελών αυτοκινήτων («Ferrari», «Lamborghini» κ.ά.), παίρνουν έναν χρόνο παράταση για το παραπάνω μέτρο, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται από την υποχρέωση των ενδιάμεσων αυστηρότερων κανόνων εκπομπών ρύπων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ