Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» και από τους μικρούς ΕΒΕ και τους βιοπαλαιστές αγρότες

Σε μια σειρά πόλεις κατεβάζουν «ρολά», αφήνουν τα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους με τους εργαζόμενους

Το δικό τους μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά πόλεις για συντονισμό της δράσης τους, μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με τα εργατικά σωματεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κλείσουν και τα μαγαζιά τους, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Αρτα, Ζάκυνθο.

Κλείνουν τα μαγαζιά στην Αττική και κατεβαίνουν στην Αθήνα

Στην Αττική, αγωνιστικό ραντεβού σήμερα, στις 10 π.μ., στα Χαυτεία, έχει δώσει στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση με τα εργατικά συνδικάτα. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί με σχετικές αποφάσεις 18 Ομοσπονδίες, 17 τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις και 18 κλαδικοί σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων οδηγών ΤΑΞΙ, που συμμετέχουν και με απόφαση του ΣΑΤΑ.

«Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. «Τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος που καμία κυβέρνηση δεν τα κατήργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ», υπογραμμίζει.

Καλεί τους επαγγελματίες να βγουν στον δρόμο για όλα όσα τους «πνίγουν». «Δεν ανεχόμαστε άλλο τις απειλές για κοψίματα ρεύματος και φυσικού αερίου στο σπίτι και στην επιχείρηση, επειδή αδυνατούμε να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς. Δεν αντέχουμε τη μεγάλη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα που εξανεμίζουν το εισόδημά μας. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο άδικους φόρους και χαράτσια. Δεν ανεχόμαστε να βρισκόμαστε στις μαύρες λίστες των πλειστηριασμών από τους οποίους δεν γλιτώνει ούτε η πρώτη κατοικία. Δεν ανεχόμαστε τον εκφοβισμό ότι "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει" όταν η κυβέρνηση και άλλοι καλοθελητές, αντί να καταργούν, μονιμοποιούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και χαρίζουν απλόχερα αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές. Δεν ανεχόμαστε τον εκβιασμό και τις υψηλές απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων και προμηθευτών μας, που μας οδηγούν στο κλείσιμο», αναφέρει στο κάλεσμά της.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθε η ώρα να τους προσπεράσουμε με τον αγώνα μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. Καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε επαγγελματία που προβληματίζεται και δεν αντέχει το άγχος της ανασφάλειας και τη θηλιά των χρεών, να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση, ώστε να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κατεβάσουν στις συγκεντρώσεις και τρακτέρ, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αφού τονίζουν ότι «η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος. Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης», προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχίσουν να παράγουν, να μπορούν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως: Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών), αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για τη φετινή χρονιά, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ