Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Παράνομες κρίθηκαν μια σειρά διατάξεις του νόμου - έκτρωμα από το ΣτΕ

ΠΑΜΕ: Ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες, τον στέλνουμε στα σκουπίδια

Αντισυνταγματικές κρίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας διάφορες διατάξεις του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά (νόμος Χατζηδάκη), πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ), για το οποίο είχαν προσφύγει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ εντοπίζει μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις για το ΓΕΜΗΣΟΕ προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας αλλά και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ εκτιμώντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος το παραπέμπει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη θα αναστέλλονταν μια σειρά από κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και η διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ, για όποια συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα καταχωρούσε στο ΓΕΜΗΣΟΕ τα στοιχεία που απαιτούσε ο νόμος - έκτρωμα, κάτι που το ΣτΕ κρίνει ότι δεν είναι συνταγματικό.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση, «η προαγωγή των συναφών θεμιτών και δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Το ΣτΕ καταλήγει μάλιστα ότι «το Δικαστήριο κρίνει ως μη νόμιμη» την έναρξη του ΓΕΜΗΣΟΕ από 1/1/2022, με την τότε Υπουργική Απόφαση. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη έθετε σε λειτουργία το Μητρώο, μολονότι - σύμφωνα με το ΣτΕ - ουσιώδεις ρυθμίσεις της οργάνωσης και λειτουργίας παραβαίνουν το Σύνταγμα (άρθρο 23 παρ. 1) και άλλες διατάξεις.

ΠΑΜΕ: Ο νόμος - έκτρωμα θα πεταχτεί στα σκουπίδια!

Σχολιάζοντας την εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ για το ηλεκτρονικό μητρώο, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Με απόφασή του το ΣτΕ υποδεικνύει ως παράνομες μια σειρά διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό μητρώο, την οργάνωση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που περιέχονται στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που είχε νομοθετήσει πέρσι η κυβέρνηση.

Η υπόσχεση που είχαμε δώσει πέρσι στην κυβέρνηση και στον υπουργό όταν έφερναν τον νόμο - έκτρωμα ήταν μία: Πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

Μέσα στη ζωή ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες! Τον είχαν καταργήσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να κάνουμε κουρελόχαρτο όλο τον σχεδιασμό κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ελεγχόμενες ηλεκτρονικές καρικατούρες».

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει επίσης τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης στις Μεταφορές και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωpη απεργία.

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Καμία προσαρμογή στα ψίχουλα και την καταστολή! Με τους αγώνες μας διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα! Ολοι στους δρόμους του αγώνα για να σπάσουν η τρομοκρατία, το φακέλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικάτων», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ