Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τις διεκδικήσεις τους απαντούν στο οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης

Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη, κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη Νοέμβρη, διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, από περιοχές της χώρας όπου παράγονται μήλα.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης, Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου, Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοΐας, Ορεινών. Οι Σύλλογοι Γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών.

Συμμετείχαν επίσης μεμονωμένοι παραγωγοί από την Καστοριά και άλλες μηλοπαραγωγές περιοχές, ενώ έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας τη στήριξή τους, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Αγιάς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες που καλλιεργούν κι άλλα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους, με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα από την κυβέρνηση, να αγωνιστούν για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Καμιά αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, μειώνεται κι άλλο το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά μας. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh. Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα τα μήλα, κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή, τα μήλα που πουλιούνται κοψοχρονιά από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι και στη λαϊκή κατανάλωση σε τιμές από 6 έως 10 φορές ακριβότερα. Με τις πλάτες και τις ευλογίες της κυβέρνησης στους μεσάζοντες και στους μεταπωλητές. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε πριν από λίγες μέρες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον έως το 2027, φέτος με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει».

Ο Ρίζος Μαρούδας στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν οι αγρότες τα αυτιά τους στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα παπαγαλάκια που θορυβημένα από τη μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να μιλάνε για ενισχύσεις de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) κ.λπ.

Τόνισε ακόμα ότι «τα προβλήματά μας ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε "εισαγόμενα". Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο δίκιο και τη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε "σωτήρες", είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι περιέγραψαν το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τόνισαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες θα επιδιώξουν τη μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία, στις συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι στις 15 Νοέμβρη μπορούν να βγουν στους δρόμους ακόμη περισσότεροι αγρότες, έχοντας στο πλευρό τους, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, αφού έχουν τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

-- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια τους. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζονται και βγαίνουν στους δρόμους στις 15 Νοέμβρη (2022-11-12 00:00:00.0)
Εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και καρύδια (2022-10-26 00:00:00.0)
Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος και για τον βιοπαλαιστή αγρότη (2022-09-29 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους (2022-09-10 00:00:00.0)
Αγροτική συγκέντρωση στην Αγιά (2017-12-20 00:00:00.0)
Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (2006-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ